SME

Voda nestačí. Ako najlepšie umyť pesticídy z jablka?

Pesticídy chránia ovocie pred plesňami, jesť by ste ich nemali.

Tečúca voda na pesticídy nestačí.Tečúca voda na pesticídy nestačí. (Zdroj: FOTOLIA)

BRATISLAVA. Pár sekúnd pod tečúcou vodou či ošúchanie o nohavice na odstránenie pesticídov z povrchu jablka naozaj nestačí.

Ak máte obavu z pesticídov, očisteniu obľúbeného jesenného ovocia by ste mali venovať viac času a použiť naň sódu bikarbónu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prečítajte si tiež: História moderného jablko Čítajte 

Ukazuje to výskum vo vedeckom časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry.

V štúdii použili vedci organické jablká odrody Gala. Jablká najprv nastriekali dvoma druhmi pesticídov.

Potom ich očistili tromi spôsobmi. Časť jabĺk dali pod obyčajnú vodu z vodovodu.

SkryťVypnúť reklamu

Ďalšie jablká ponorili do roztoku s bielidlom - používa sa na očistenie jabĺk od špiny a baktérií pred umiestnením do predajne. Poslednú časť jabĺk ponorili do roztoku so sódou bikarbónou.

Návod na umytie pesticídov

Prvé dva spôsoby nedokázali z povrchu jablka pesticídy úplne odstrániť. Roztok sódy bikarbóny fungoval na odstránenie všetkých zvyškov pesticídov až po štvrťhodine.

Ak si chcete jablká rovnako umyť aj doma, na dve šálky vody pridajte jednu lyžičky sódy bikarbóny. V roztoku ich nechajte viac ako dve minúty, pre najlepšie výsledky 12 až 15 minút. Pred jedením ovocie ešte opláchnite v čistej vode.

Ani takéto čistenie nemusí z plodín odstrániť všetky pesticídy. V štúdii totiž použili iba dva druhy, na jablkách v obchodoch ich môže byť viac.

SkryťVypnúť reklamu

Iné ovocie

"Prekvapilo nás, ako dlho odstraňovanie pesticídov trvalo," povedala pre web Consumer Reports autorka štúdie Lili He z massachusettskej univerzity Amherst.

Po pätnástich minútach na povrchu jablka neboli žiadne zvyšky pesticídov. Oba skúmané druhy látok sa však dostali pod šupku - z jedného našli pod povrchom jablka dvadsať percent a z druhého štyri. Tieto zvyšky sa už umyť nedali.

Prečítajte si tiež: Vedci zistili, ako udržať jablká dlhšie čerstvé Čítajte 

Pri organickom ovocí máte väčšiu istotu, že je na ňom menej syntetických pesticídov - niektorí pestovatelia môžu používať prírodné pesticídy.

Keď z obchodu domov prinesiete ovocie alebo zeleninu, mali by ste ich okamžite umyť, radí Consumer Reports. Čím dlhšie zostávajú látky na ich povrchu, tým hlbšie sa môžu dostať.

Pesticídy chránia ovocie a zeleninu pred hmyzom a plesňami. Po umytí by ste teda mali produktyčo najskôr zjesť - najmä v prípade húb či bobuľového ovocia, ktoré sa rýchlejšie kazia.

SkryťVypnúť reklamu

DOI: 10.1021/acs.jafc.7b03118

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu