LONDÝN, BRATISLAVA. Chutia vám jablká? Nemajú totiž rovnakú chuť ako tie, ktoré ste mohli jesť pred štyridsiatimi rokmi. Podľa japonského výskumu môže za túto zmenu globálne otepľovanie.
Štúdia v magazíne Scientific Reports opisuje, ako klimatická zmena ovplyvnila japonské odrody jabĺk. Podľa vedcov sa jablká zaradili medzi rastliny, ktoré pod vplyvom zmeny teploty menia svoju podobu, podobne ako muštové odrody či javor.
Tím pod vedením Tošihika Sugiuru z Národnej poľnohospodárskej a potravinovej výskumnej organizácie v japonskom meste Cukuba skúmal štyridsať rokov údajov o dvoch odrodách jabĺk – Fudži a Cugaru.
Pestujú ich v prefektúrach Nagano a Aomori a patria medzi najobľúbenejšie druhy na svete. Vedci zistili, že tvrdosť a kyslosť jabĺk za štyridsať rokov poklesla, zatiaľ čo ich sladkosť sa zvýšila.
„Zmeny nemusia byť pre spotrebiteľov zrejmé, pretože sa uskutočňujú postupne,“ povedal podľa magazínu Nature Sugiura. „Ak by ste však jedli jablko spred tridsiatich rokov a jablko zo súčasnosti, naozaj by ste cítili rozdiel.“
Výskum môže pomôcť pri pestovaní nových odrôd plodín, ktoré sa dokážu lepšie prispôsobiť podnebiu. Zároveň môže podporiť zmeny v poľnohospodárskych postupoch.