Globálne otepľovanie zmenilo jablká, sú sladšie

Globálne otepľovanie zapríčinilo, že jablká sú mäkšie a sladšie ako pred štyridsiatimi rokmi.

(Zdroj: WIKIMEDIA)

LONDÝN, BRATISLAVA. Chutia vám jablká? Nemajú totiž rovnakú chuť ako tie, ktoré ste mohli jesť pred štyridsiatimi rokmi. Podľa japonského výskumu môže za túto zmenu globálne otepľovanie.

Štúdia v magazíne Scientific Reports opisuje, ako klimatická zmena ovplyvnila japonské odrody jabĺk. Podľa vedcov sa jablká zaradili medzi rastliny, ktoré pod vplyvom zmeny teploty menia svoju podobu, podobne ako muštové odrody či javor.

Tím pod vedením Tošihika Sugiuru z Národnej poľnohospodárskej a potravinovej výskumnej organizácie v japonskom meste Cukuba skúmal štyridsať rokov údajov o dvoch odrodách jabĺk – Fudži a Cugaru.

Článok pokračuje pod video reklamou

Pestujú ich v prefektúrach Nagano a Aomori a patria medzi najobľúbenejšie druhy na svete. Vedci zistili, že tvrdosť a kyslosť jabĺk za štyridsať rokov poklesla, zatiaľ čo ich sladkosť sa zvýšila.

„Zmeny nemusia byť pre spotrebiteľov zrejmé, pretože sa uskutočňujú postupne,“ povedal podľa magazínu Nature Sugiura. „Ak by ste však jedli jablko spred tridsiatich rokov a jablko zo súčasnosti, naozaj by ste cítili rozdiel.“

Výskum môže pomôcť pri pestovaní nových odrôd plodín, ktoré sa dokážu lepšie prispôsobiť podnebiu. Zároveň môže podporiť zmeny v poľnohospodárskych postupoch.

doi:10.1038/srep02418

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 32 544
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 652
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 20 474
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 451
  5. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 9 607
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 6 446
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 699
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 661
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 797
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 237