SME

Globálne otepľovanie zmenilo jablká, sú sladšie

Globálne otepľovanie zapríčinilo, že jablká sú mäkšie a sladšie ako pred štyridsiatimi rokmi.

(Zdroj: WIKIMEDIA)

LONDÝN, BRATISLAVA. Chutia vám jablká? Nemajú totiž rovnakú chuť ako tie, ktoré ste mohli jesť pred štyridsiatimi rokmi. Podľa japonského výskumu môže za túto zmenu globálne otepľovanie.

Štúdia v magazíne Scientific Reports opisuje, ako klimatická zmena ovplyvnila japonské odrody jabĺk. Podľa vedcov sa jablká zaradili medzi rastliny, ktoré pod vplyvom zmeny teploty menia svoju podobu, podobne ako muštové odrody či javor.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tím pod vedením Tošihika Sugiuru z Národnej poľnohospodárskej a potravinovej výskumnej organizácie v japonskom meste Cukuba skúmal štyridsať rokov údajov o dvoch odrodách jabĺk – Fudži a Cugaru.

SkryťVypnúť reklamu

Pestujú ich v prefektúrach Nagano a Aomori a patria medzi najobľúbenejšie druhy na svete. Vedci zistili, že tvrdosť a kyslosť jabĺk za štyridsať rokov poklesla, zatiaľ čo ich sladkosť sa zvýšila.

„Zmeny nemusia byť pre spotrebiteľov zrejmé, pretože sa uskutočňujú postupne,“ povedal podľa magazínu Nature Sugiura. „Ak by ste však jedli jablko spred tridsiatich rokov a jablko zo súčasnosti, naozaj by ste cítili rozdiel.“

Výskum môže pomôcť pri pestovaní nových odrôd plodín, ktoré sa dokážu lepšie prispôsobiť podnebiu. Zároveň môže podporiť zmeny v poľnohospodárskych postupoch.

doi:10.1038/srep02418

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

  1. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  4. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 177
  2. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 6 927
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 5 096
  4. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 853
  5. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 3 181
  6. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 798
  7. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 503
  8. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 2 256
SkryťZatvoriť reklamu