Rajčiny nepatria do chladničky. Viete, ktoré iné jedlá netreba skladovať v chlade?

Vedci zistili, že chlad obmedzuje aktivitu stoviek génov rajčín a kazí ich chuť a vôňu.

Ilustračné foto.(Zdroj: PIXABAY/CC)

BRATISLAVA. Rajčiny majú pôvod v tropických vysočinách, a preto nemajú rady príliš nízke teploty. Napriek tomu by sme ich v mnohých domácnostiach našli v chladničke.

Ak ste niekedy počuli sťažnosť, že dnešné rajčiny z obchodu nemajú vôbec chuť, na vine môže byť práve nesprávne skladovanie. Potvrdzuje to aj štúdia Floridskej univerzity, ktorú zverejnili v žurnále Proceedings of the National Academy of Sciences.

Vedci skúmali viac ako 25-tisíc génov dvoch odrôd rajčín. Sledovali, ako sa správajú pred ochladením a po návrate do izbovej teploty. Chlad znížil aktivitu niekoľkých stoviek génov. Obmedzil napríklad tvorbu enzýmov, ktoré rajčinám dodávajú sladkú chuť a príjemnú vôňu.

Článok pokračuje pod video reklamou

"Nedávajte rajčiny do chladničky, stratia tam svoju arómu," radí na základe výsledkov výskumu pre časopis New Scientist fyziologička rastlín Elizabeth Baldwinová. Nové poznatky môžu podľa nej pomôcť kultivovať nové, odolnejšie odrody obľúbeného ovocia.

Ak mávate vždy preplnené chladničku, existuje viacero potravín, ktoré v nej nemusíte skladovať. Vybrali sme niekoľko príkladov.

1. Kečup a horčica

Omáčka z paradajkového pretlaku môže, ale nemusí zaberať miesto v chladničke. Podobne ako horčica obsahuje kyseliny, ktoré zabraňujú rozširovaniu baktérii.

Obľúbené dochucovadlá tak môžu v špajzi vydržať minimálne jeden mesiac. Ak však viete, že ich dovtedy neminiete, môžete ich dať do chladničky, nič sa im nestane.

2. Cibuľa a cesnak

Osviežovače dychu by mali byť na suchých miestach s dobrým prúdením vzduchu. Cesnak môže v chladničke začať klíčiť, no aj ak sa na prvý pohľad zdá v poriadku, pri krájaní vás môžu prekvapiť gumovité strúčiky.

Cibuľa v chladničke zmäkne a môže splesnivieť, ale ak ste ju už ošúpali, je lepšie uložiť ju do chladu v uzavretej nádobe. 

3. Ako je to s ovocím?

Ovocie by sa malo skladovať podľa zrelosti. Pri nezrelom avokáde napríklad chlad zastaví proces dozrievania, do chladničky teda patrí iba vtedy, ak je zrelé a neplánujete ho použiť hneď.

Aj nezrelé banány treba najskôr nechať v izbovej teplote, pretože si lepšie udržia živiny. Ak chceme aby nám zrelé banány vydržali dlhšie, môžeme ich však dať do chladničky.

Jahody, maliny a iné bobule je najlepšie mať v miske alebo v košíku pri izbovej teplote, pretože sa vo vlhkom prostredí rýchlejšie pokazia. Suchá komora je zasa ideálnym miestom pre jablká, broskyne, nektarinky, hrušky, mango, kivi či citrusy.

4. A čo zelenina?

Uhorky skladujte pri izbovej teplote, pretože chlad urýchľuje rozklad šupky. Mrkva by zasa mala byť na tmavom a suchom mieste, vo vlhkom prostredí chladničky sa pokazí oveľa skôr.

Ak chcete ušetriť miesto, ani paprika (sladká aj pálivá) nemusí byť nevyhnutne v chlade.

Hlavný zdroj: Cnet

doi: 10.1073/pnas.1613910113

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 054
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 289
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 557
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 15 199
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 792
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 381
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 034
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 513
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 809
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 682

Téma: Tipy a triky


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Môj dom, môj hrad. Sternbergovci si to môžu povedať už 800 rokov

So súrodencami sa tu pretekali na trojkolkách, pre miestnych robili omše. Na súkromnom hrade Český Šternberk hradný pán stále býva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

Neprehliadnite tiež

Čo robiť, aby sa vám v lete neprehrieval telefón

Nedávajte telefón do mrazničky.

Podcast Klik

Klik: Prečo sa ľudia nechávajú očipovať

Prehľad technologických správ týždňa.

PODCAST ZOOM

Zoom: Globálne otepľovanie ukázali cyklistické preteky

Čo nám cyklistika hovorí o zmene klímy.