Rajčiny nepatria do chladničky. Viete, ktoré iné jedlá netreba skladovať v chlade?

Vedci zistili, že chlad obmedzuje aktivitu stoviek génov rajčín a kazí ich chuť a vôňu.

Ilustračné foto.(Zdroj: PIXABAY/CC)

BRATISLAVA. Rajčiny majú pôvod v tropických vysočinách, a preto nemajú rady príliš nízke teploty. Napriek tomu by sme ich v mnohých domácnostiach našli v chladničke.

Ak ste niekedy počuli sťažnosť, že dnešné rajčiny z obchodu nemajú vôbec chuť, na vine môže byť práve nesprávne skladovanie. Potvrdzuje to aj štúdia Floridskej univerzity, ktorú zverejnili v žurnále Proceedings of the National Academy of Sciences.

Vedci skúmali viac ako 25-tisíc génov dvoch odrôd rajčín. Sledovali, ako sa správajú pred ochladením a po návrate do izbovej teploty. Chlad znížil aktivitu niekoľkých stoviek génov. Obmedzil napríklad tvorbu enzýmov, ktoré rajčinám dodávajú sladkú chuť a príjemnú vôňu.

"Nedávajte rajčiny do chladničky, stratia tam svoju arómu," radí na základe výsledkov výskumu pre časopis New Scientist fyziologička rastlín Elizabeth Baldwinová. Nové poznatky môžu podľa nej pomôcť kultivovať nové, odolnejšie odrody obľúbeného ovocia.

Ak mávate vždy preplnené chladničku, existuje viacero potravín, ktoré v nej nemusíte skladovať. Vybrali sme niekoľko príkladov.

1. Kečup a horčica

Omáčka z paradajkového pretlaku môže, ale nemusí zaberať miesto v chladničke. Podobne ako horčica obsahuje kyseliny, ktoré zabraňujú rozširovaniu baktérii.

Obľúbené dochucovadlá tak môžu v špajzi vydržať minimálne jeden mesiac. Ak však viete, že ich dovtedy neminiete, môžete ich dať do chladničky, nič sa im nestane.

2. Cibuľa a cesnak

Osviežovače dychu by mali byť na suchých miestach s dobrým prúdením vzduchu. Cesnak môže v chladničke začať klíčiť, no aj ak sa na prvý pohľad zdá v poriadku, pri krájaní vás môžu prekvapiť gumovité strúčiky.

Cibuľa v chladničke zmäkne a môže splesnivieť, ale ak ste ju už ošúpali, je lepšie uložiť ju do chladu v uzavretej nádobe. 

3. Ako je to s ovocím?

Ovocie by sa malo skladovať podľa zrelosti. Pri nezrelom avokáde napríklad chlad zastaví proces dozrievania, do chladničky teda patrí iba vtedy, ak je zrelé a neplánujete ho použiť hneď.

Aj nezrelé banány treba najskôr nechať v izbovej teplote, pretože si lepšie udržia živiny. Ak chceme aby nám zrelé banány vydržali dlhšie, môžeme ich však dať do chladničky.

Jahody, maliny a iné bobule je najlepšie mať v miske alebo v košíku pri izbovej teplote, pretože sa vo vlhkom prostredí rýchlejšie pokazia. Suchá komora je zasa ideálnym miestom pre jablká, broskyne, nektarinky, hrušky, mango, kivi či citrusy.

4. A čo zelenina?

Uhorky skladujte pri izbovej teplote, pretože chlad urýchľuje rozklad šupky. Mrkva by zasa mala byť na tmavom a suchom mieste, vo vlhkom prostredí chladničky sa pokazí oveľa skôr.

Ak chcete ušetriť miesto, ani paprika (sladká aj pálivá) nemusí byť nevyhnutne v chlade.

Hlavný zdroj: Cnet

doi: 10.1073/pnas.1613910113

Najčítanejšie na SME Tech


Inzercia - Tlačové správy


  1. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. VZN o hazarde sa dá zachrániť
  2. Prieskum: Ako si Slováci požičiavajú? Hlavne rýchlo
  3. Čo prinieslo tohtoročné Záhradnícke fórum?
  4. Diplomaciu v praxi na EU v BA otvorila veľvyslankyňa Nórska
  5. Študenti z rôznych kútov sveta prichádzajú študovať na EU v BA
  6. 10 faktov o ovocí a zelenine, ktoré musíte vedieť!
  7. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  8. Montážne konferencie - Novinky aj vzdelávanie o suchej výstavbe
  9. Profesijný rast študentov médií sa začína už počas vysokej školy
  10. Paneurópska vysoká škola otvára špecializované kurzy IT
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 9 113
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 8 828
  3. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 8 190
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 7 405
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 702
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 518
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 189
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 3 737
  9. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 3 444
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 680

Hlavné správy zo Sme.sk

TECH

Veľký objav astronómov, ďaleké planéty môžu mať vodu aj život

V systéme Trappist-1 je sedem Zemi podobných planét. Tri z nich môžu mať oceány z tekutej vody.

KOMENTÁRE

Každý astronóm a tvorca nových liekov im pripomína, aké sú nuly

Namiesto cesty ľudstva na Mars, rozprávajú blázni o malom človeku.

Neprehliadnite tiež

Vedec z NASA: Či sme vo vesmíre sami, zistíme možno v tomto desaťročí

Vesmírna agentúra objavila planéty podobné Zemi. Môžu mať vodu aj jednoduchý život.

Ukázali nové planéty, ktoré sa podobajú na Zem

Planetárny systém TRAPPIST-1 sa skladá zo siedmych exoplanét.

Veľký objav astronómov, ďaleké planéty môžu mať vodu aj život

V systéme Trappist-1 je sedem Zemi podobných planét. Tri z nich môžu mať oceány z tekutej vody.

Život môže vzniknúť kdekoľvek, objaviť ho bude náročné (anketa s vedcami)

Slovenskí vedci vysvetľujú, prečo je nový objav NASA taký dôležitý.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop