Rajčiny nepatria do chladničky. Viete, ktoré iné jedlá netreba skladovať v chlade?

Vedci zistili, že chlad obmedzuje aktivitu stoviek génov rajčín a kazí ich chuť a vôňu.

Ilustračné foto.(Zdroj: PIXABAY/CC)

BRATISLAVA. Rajčiny majú pôvod v tropických vysočinách, a preto nemajú rady príliš nízke teploty. Napriek tomu by sme ich v mnohých domácnostiach našli v chladničke.

Ak ste niekedy počuli sťažnosť, že dnešné rajčiny z obchodu nemajú vôbec chuť, na vine môže byť práve nesprávne skladovanie. Potvrdzuje to aj štúdia Floridskej univerzity, ktorú zverejnili v žurnále Proceedings of the National Academy of Sciences.

Vedci skúmali viac ako 25-tisíc génov dvoch odrôd rajčín. Sledovali, ako sa správajú pred ochladením a po návrate do izbovej teploty. Chlad znížil aktivitu niekoľkých stoviek génov. Obmedzil napríklad tvorbu enzýmov, ktoré rajčinám dodávajú sladkú chuť a príjemnú vôňu.

"Nedávajte rajčiny do chladničky, stratia tam svoju arómu," radí na základe výsledkov výskumu pre časopis New Scientist fyziologička rastlín Elizabeth Baldwinová. Nové poznatky môžu podľa nej pomôcť kultivovať nové, odolnejšie odrody obľúbeného ovocia.

Ak mávate vždy preplnené chladničku, existuje viacero potravín, ktoré v nej nemusíte skladovať. Vybrali sme niekoľko príkladov.

1. Kečup a horčica

Omáčka z paradajkového pretlaku môže, ale nemusí zaberať miesto v chladničke. Podobne ako horčica obsahuje kyseliny, ktoré zabraňujú rozširovaniu baktérii.

Obľúbené dochucovadlá tak môžu v špajzi vydržať minimálne jeden mesiac. Ak však viete, že ich dovtedy neminiete, môžete ich dať do chladničky, nič sa im nestane.

2. Cibuľa a cesnak

Osviežovače dychu by mali byť na suchých miestach s dobrým prúdením vzduchu. Cesnak môže v chladničke začať klíčiť, no aj ak sa na prvý pohľad zdá v poriadku, pri krájaní vás môžu prekvapiť gumovité strúčiky.

Cibuľa v chladničke zmäkne a môže splesnivieť, ale ak ste ju už ošúpali, je lepšie uložiť ju do chladu v uzavretej nádobe. 

3. Ako je to s ovocím?

Ovocie by sa malo skladovať podľa zrelosti. Pri nezrelom avokáde napríklad chlad zastaví proces dozrievania, do chladničky teda patrí iba vtedy, ak je zrelé a neplánujete ho použiť hneď.

Aj nezrelé banány treba najskôr nechať v izbovej teplote, pretože si lepšie udržia živiny. Ak chceme aby nám zrelé banány vydržali dlhšie, môžeme ich však dať do chladničky.

Jahody, maliny a iné bobule je najlepšie mať v miske alebo v košíku pri izbovej teplote, pretože sa vo vlhkom prostredí rýchlejšie pokazia. Suchá komora je zasa ideálnym miestom pre jablká, broskyne, nektarinky, hrušky, mango, kivi či citrusy.

4. A čo zelenina?

Uhorky skladujte pri izbovej teplote, pretože chlad urýchľuje rozklad šupky. Mrkva by zasa mala byť na tmavom a suchom mieste, vo vlhkom prostredí chladničky sa pokazí oveľa skôr.

Ak chcete ušetriť miesto, ani paprika (sladká aj pálivá) nemusí byť nevyhnutne v chlade.

Hlavný zdroj: Cnet

doi: 10.1073/pnas.1613910113

Najčítanejšie na SME Tech


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 16 127
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 11 081
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 8 642
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 6 865
  5. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 369
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 212
  7. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 5 708
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 047
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 4 598
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 3 678

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kotlebovcom po zrušení môžu siahnuť na majetok, pozrite sa na aký

Kotlebovcom sa po vstupe do banskobystrickej župy začalo dariť, kupovali autá aj domy.

SVET

Rakúska štátna tajomníčka: Teraz útočia na webe, zajtra v uliciach

Rakúsko pripravuje zákony o nenávistných prejavoch.

KOMENTÁRE

Netreba vedieť, čo je Kajínek. Z väznice vykročila celebrita (Schutzov týždeň)

Proti „ideám“ Sme rodina je šuvix aj nový „sociálny balík“ Smer-SNS-HíD.

Neprehliadnite tiež

Drobné prepeličky môžu pomáhať v boji proti rakovine

Vedecký výskum na zvieratách vždy bol a aj bude otázkou rôznych názorov. Výskum na vtáčích vajciach a embryách však prináša nové rozmery.

Vedci sú na stope tajomstvu DNA

Vďaka úžasnému technologickému vývoju vznikajú nové vedné odbory. Jedným z nich je aj bioinformatika.

TECH_FM

Odhalili, prečo sú veľryby také obrovské

Gigantizmus veľrýb bol dlho záhadou. Už nie je.

Vzdali sa ropy, ponúknu tenisky z morských rias

Nerozpadnú sa po jednom daždi, nový materiál je určený na štandardné použitie.