WASHINGTON, BRATISLAVA. Jedálny lístok s množstvom ovocia a zeleniny považujú vedci dlhodobo za to najlepšie, čo môžete pre svoje telo urobiť. Zabraňuje nielen obezite, ale jeho zloženie má všetko, čo naše telo potrebuje na znižovanie krvného tlaku.
Štúdia v magazíne Neurology však teraz ukázala, že stredomorská strava môže prispievať aj k spomaleniu starnutia nášho mozgu.
Vedci analyzovali mozog 674 jednotlivcov z horného Manhattanu, ktorí mali v priemere 80 rokov a zároveň netrpeli na demenciu. Zistili, že objem mozgového tkaniva bol o niečo väčší práve u tých, ktorí dodržiavali pravidlá stredomorskej stravy.
Tá by mala obsahovať veľa zeleniny a ovocia, orechy, strukoviny, ryby a mononenasýtené mastné kyseliny -napríklad vo forme olivového oleja. Mliečnych výrobkov, mäsa a nasýtených mastných kyselín obsahuje táto strava, naopak, menej.
Najzaujímavejší je však vzťah medzi veľkosťou mozgu a starnutím. Rozdiel, ktorý mohla spôsobiť práve stredomorská diéta, totiž zodpovedá približne piatim rokom starnutia mozgového tkaniva.
"Tieto výsledky sú zaujímavé, keďže ukazujú na možnosť, že ľudia dokážu zabrániť zmenšovaniu mozgu a dopadom starnutia na mozog jednoduchým dodržiavaním zdravej životosprávy," zdôraznila pre denník Guardian hlavná autorka štúdie Yian Guová z Kolumbijskej univerzity v New Yorku. ?
Podľa výskumníkov je najdôležitejším faktorom stredomorskej stravy vyššia konzumáciu rýb a menší dôraz na iné druhy mäsa.
V súčasnosti však nemožno hovoriť o jednoznačnej príčinnej súvislosti medzi stravou, zdravým mozgom a vznikom demencie. Genetická predispozícia aj životný štýl taktiež zohrávajú dôležitú úlohu.
doi: http://dx.doi.org/10.1212/WNL.0000000000002121