LONDÝN, AIX EN PROVENCE. Je lepšia ako nízkotučné diéty a vôbec nie je taká drastická. Stredomorská strava podľa štúdie v Postgraduate Medical Journal nevedie len k dlhšiemu životu, ale aj k lepšej postave.
Lekári kritizujú drastické diéty, pretože sú zamerané len na obmedzenie kalórií, ale nie na správnu výživu. „Kalória nie je len kalóriou,“ tvrdí podľa International Business Times David Haslam. „Je naivné si myslieť, že hormonálne a neurologické systémy chuti do jedla nášho tela reagujú na rôzne látky v strave rovnakým spôsobom.“
V tom presne spočíva výhoda stredomorskej stravy, ktorá obsahuje množstvo ovocia, zeleniny, orechov a olivového oleja. Tieto zložky znižujú riziko infarktu a mozgovej mŕtvice a na trvalé chudnutie sú oveľa lepšie ako nízkotučné diéty.
„Dôležitejším je zamerať sa na výživné jedlá,“ dodal podľa BBC vedúci štúdie, kardiológ Aseem Malhotra. „Na zdraví sa to odrazí veľmi rýchlo.“
Orechy, ovocie, zelenina a ryby majú pozitívne zdravotné účinky na oslabenie trombózy a zápalu. Konzumácia jednej porcie ovocie alebo zeleniny za deň a dvoch porcii orechov týždenne môže znížiť počet úmrtí na srdcovocievne ochorenia.
Štúdia tiež uvádza, že konzumácia stredomorskej stravy po srdcovom infarkte je trikrát účinnejšia ako užívanie liekov znižujúcich cholesterol.