Snaha o chudnutie sprevádza ľudí už stáročia. Prvá kniha o diéte vyšla v polovici 16. storočia. Autor Luigi Cornaro v nej opisoval, ako denne jedol iba 350 gramov potravy, teda chleba, žĺtkov, polievok či mäsa, a pil „len“ štyri decilitre vína.
Dnešné módne diéty vyžadujú, aby ste buď nejedli žiadne cukry či tuky, alebo sa úplne postili.

Držať diétu na znižovanie hmotnosti je však náročné. Zdá sa totiž, že čím menej kalórií prijímate, tým viac si všímate všetky pochúťky vo vašom okolí.
Prečo je také ťažké zmeniť svoje stravovanie a obmedzovať kalórie? Príčina môže byť vo vašom mozgu aj v samotnej diéte.
Hladný mozog
Diéty, pri ktorých si odopierate kalórie v podobe cukrov a tukov, spôsobujú mozgu stres. Váš hlavný nervový orgán je naprogramovaný tak, že chce jesť, keď cíti nedostatok. Zabezpečuje si tak prežitie.