SME

S pomocou sóje vyrobili hovädzie mäso, ktoré je ako skutočné

Metóda môže znížiť cenu takejto výroby.

Ilustračná fotografia. Izraelskí vedci vytvorili v laboratóriu pomocou kravských buniek a sójovej bielkoviny mäso, ktoré chužou, atómou a zahryznutím pripomínalo skutočné.Ilustračná fotografia. Izraelskí vedci vytvorili v laboratóriu pomocou kravských buniek a sójovej bielkoviny mäso, ktoré chužou, atómou a zahryznutím pripomínalo skutočné. (Zdroj: UNSPLASH/CC)

Vedci pomocou novej techniky vytvorili laboratórne mäso, ktoré sa veľmi podobá na skutočné. Technika spočíva vo využití sójovej bielkoviny, okolo ktorej rastú kravské svalové bunky.

Výsledkom je potravina, ktorá podľa dobrovoľníkov po zahryznutí textúrou a chuťou pripomína skutočné hovädzie mäso.

Štúdiu zverejnili v časopise Nature Food.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Lešenie pre bunky

Jednou z výziev pri pestovaní mäsa z buniek v laboratóriu je zariadiť, aby pripomínalo skutočné. Bunky potrebujú lešenie, na ktorom by rástli. Takisto sa musí dať jesť a mať vhodné výživové hodnoty.

SkryťVypnúť reklamu
Súvisiaci článok Na vesmírnej stanici po prvýkrát vyrobili mäso. Stačili im bunky a tlačiareň Čítajte 

Dnes sa takáto nosná kostra často vyrába z kolagénovej bielkoviny, ktorá sa dá získať napríklad z bitúnkov.

Izraelskí vedci z potravinovo-technologického startupu Aleph Farms našli jednoduchší a aj oveľa lacnejší spôsob. Na výrobu použili sójovú bielkovinu, ktorá je vedľajším produktom pri spracovaní semien sóje do oleja.

Keď do takéhoto lešenia nasadili potrebné kravské bunky, vznikol materiál podobný mäsu. Malé kúsky falošného mäsa potom uvarili a upiekli a podali na ochutnanie dobrovoľníkom.

Chuťou, arómou aj textúrou po zahryznutí pripomínali skutočné hovädzie.

Môže zjednodušiť výrobu

Podľa autorov štúdie by ich riešenie mohlo ešte viac znížiť závislosť laboratórne vyrábaného mäsa od dobytka. Takto by stačilo len získať potrebné bunky. Riešenie by zároveň mohlo zväčšiť a rozšíriť výrobu takéhoto mäsa.

SkryťVypnúť reklamu

Izraelský startup ešte v roku 2019 vytlačil plátok hovädzieho mäsa na Medzinárodnej vesmírnej stanici.

Mäso vyrobené pomocou buniek v laboratóriu je sľubná technológia, ktorá by raz mohla nasýtiť množstvo ľudí a zároveň by znížila nároky na prírodné zdroje. Napríklad na výrobu jedného kilogramu mäsa sa spotrebuje podľa druhu približne päť až pätnásťtisíc litrov vody.

DOI: 10.1038/s43016-020-0046-5

Potraviny

Lekárky pre dlhodobé výsledky odporúčajú aj prekopanie životného štýlu.

Dôvodom bolo zníženie cien obilnín, cukru a rastlinných olejov.


TASR
Ilustračné foto

U výrobcov sa zmena prejaví už začiatkom júna.


TASR 2
Ilustračné foto.

Zadosťučinenie bezlepkovým potravinám je správny krok. Stačí?


12
Súvisiace témy: Bunky, Kultivované mäso
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Mesiac.

Japonská ispace stratila kontakt so sondou stratila necelé dve minúty pred pristátím na Mesiaci.


TASR
Ľudia so závažnými a dlhotrvajúcimi ochoreniami, by mali mať zapísané informácie o svojom zdravotnom stave. Pomôcť im môže aj predinštalovaná funkcia v smartfóne.

Záchranári cez zamknutú obrazovku zistia zdravotné údaje.


Vizualizácia zrážky Mliečnej cesty s galaxiou Andromeda.

Milkomeda nie je samozrejmosť.


10
Logá spoločností Instragram, Facebook, WhatsApp a Meta.

Spoločnosť nahradí štátne dotácie, ktoré udržiavali prevádzku elektrárne Clinton Clean Energy Center.


SITA
SkryťZatvoriť reklamu