SME
Sobota, 3. jún, 2023 | Meniny má Karolína

S pomocou sóje vyrobili hovädzie mäso, ktoré je ako skutočné

Metóda môže znížiť cenu takejto výroby.

Ilustračná fotografia. Izraelskí vedci vytvorili v laboratóriu pomocou kravských buniek a sójovej bielkoviny mäso, ktoré chužou, atómou a zahryznutím pripomínalo skutočné.Ilustračná fotografia. Izraelskí vedci vytvorili v laboratóriu pomocou kravských buniek a sójovej bielkoviny mäso, ktoré chužou, atómou a zahryznutím pripomínalo skutočné. (Zdroj: UNSPLASH/CC)

Vedci pomocou novej techniky vytvorili laboratórne mäso, ktoré sa veľmi podobá na skutočné. Technika spočíva vo využití sójovej bielkoviny, okolo ktorej rastú kravské svalové bunky.

Výsledkom je potravina, ktorá podľa dobrovoľníkov po zahryznutí textúrou a chuťou pripomína skutočné hovädzie mäso.

Štúdiu zverejnili v časopise Nature Food.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Lešenie pre bunky

Jednou z výziev pri pestovaní mäsa z buniek v laboratóriu je zariadiť, aby pripomínalo skutočné. Bunky potrebujú lešenie, na ktorom by rástli. Takisto sa musí dať jesť a mať vhodné výživové hodnoty.

SkryťVypnúť reklamu
Súvisiaci článok Na vesmírnej stanici po prvýkrát vyrobili mäso. Stačili im bunky a tlačiareň Čítajte 

Dnes sa takáto nosná kostra často vyrába z kolagénovej bielkoviny, ktorá sa dá získať napríklad z bitúnkov.

Izraelskí vedci z potravinovo-technologického startupu Aleph Farms našli jednoduchší a aj oveľa lacnejší spôsob. Na výrobu použili sójovú bielkovinu, ktorá je vedľajším produktom pri spracovaní semien sóje do oleja.

Keď do takéhoto lešenia nasadili potrebné kravské bunky, vznikol materiál podobný mäsu. Malé kúsky falošného mäsa potom uvarili a upiekli a podali na ochutnanie dobrovoľníkom.

Chuťou, arómou aj textúrou po zahryznutí pripomínali skutočné hovädzie.

Môže zjednodušiť výrobu

Podľa autorov štúdie by ich riešenie mohlo ešte viac znížiť závislosť laboratórne vyrábaného mäsa od dobytka. Takto by stačilo len získať potrebné bunky. Riešenie by zároveň mohlo zväčšiť a rozšíriť výrobu takéhoto mäsa.

SkryťVypnúť reklamu

Izraelský startup ešte v roku 2019 vytlačil plátok hovädzieho mäsa na Medzinárodnej vesmírnej stanici.

Mäso vyrobené pomocou buniek v laboratóriu je sľubná technológia, ktorá by raz mohla nasýtiť množstvo ľudí a zároveň by znížila nároky na prírodné zdroje. Napríklad na výrobu jedného kilogramu mäsa sa spotrebuje podľa druhu približne päť až pätnásťtisíc litrov vody.

DOI: 10.1038/s43016-020-0046-5

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Cestovateľka Kamila Dulová.

Kamila Dulová hovorí o tom, ako sa ženám cestuje sólovo.


2. jún
Moskovský štadión Lužniki počas výročia ruskej invázie na Ukrajinu.

Prikamskije viťjazi terorizujú západnú časť Ruska. Teraz si posvietili na školu, ktorá zanedbáva vlastenectvo.


30. máj
Na snímke z dronu záchranári pracujú na mieste nehody osobných vlakov v Balasore vo východoindickom štáte Odiša.

Viac ako 900 ľudí je zranených.


a 3 ďalší 4 h
Ilustračná fotografia.

Prípadu sa venujú príslušné komisie ObFZ Humenné.


17 h

Neprehliadnite tiež

Karcinóm prostaty sa väčšinou diagnostikuje u mužov nad 50. rokov, u mladších je zriedkavý. Dôležité je nezanedbávať pravidelné prehliadky u urológa.

Miesto bolestivej biopsie pri tejto metóde stačí odber krvi.


TASR 7 h
Podcast Klik

Komentovaný prehľad technologických správ.


a 3 ďalší 16 h

Rozhovor s astrofotografom Tomášom Slovinským.


a 1 ďalší 17 h

Nové správy zo sveta vedy.


a 2 ďalší 2. jún
SkryťZatvoriť reklamu