SME
Štvrtok, 3. december, 2020 | Meniny má OldrichKrížovkyKrížovky

Na vesmírnej stanici po prvýkrát vyrobili mäso. Stačili im bunky a tlačiareň

Výroba napodobňuje proces v kravách.

Na Medzinárodnej vesmírnej stanici po prvýkrát vypestovali kúsok hovädzieho mäsa.Na Medzinárodnej vesmírnej stanici po prvýkrát vypestovali kúsok hovädzieho mäsa. (Zdroj: NASA)

BRATISLAVA. Astronautom na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) sa prvýkrát podarilo v laboratóriu pripraviť hovädzie mäso.

Experiment uskutočnili koncom septembra. Mäso vytvorili prostredníctvom 3D tlačiarne, píše web Guardian.

Procedúru navrhol izraelský potravinovo-technologický startup Aleph Farms. Napodobňuje proces, ktorý v kravách prirodzene vytvára a obnovuje svalové tkanivo.

Ako vytlačiť mäso

Vedcom stačí získať potrebné bunky, ktoré umiestnia do tekutiny s látkami a živinami na napodobnenie procesu. Takto sa vytvorí malý plátok svalového tkaniva, ktoré sa podobá na stejk.

Skryť Vypnúť reklamu

Izraelská spoločnosť takto minulý december vypestovala kúsok mäsa za dva týždne, no chuťovo vraj potreboval vylepšiť.

Súvisiaci článok Na Mesiaci vyklíčili dva lístky bavlny, ukazuje analýza čínskeho pokusu Čítajte 

Vo vesmíre bol proces trošku iný, keďže pokus sa odohral v kontrolovaných podmienkach mikrogravitácie.

Na výrobu malého plátku mäsa použili biologickú 3D tlačiareň. Vytlačené mäso však nebolo určené na konzumáciu pre astronautov. Krátko po experimente ho poslali späť na Zem na analýzu.

Cieľom bolo ukázať, že technológia funguje.

Potenciál pre vesmír aj planétu

Nie je to prvýkrát, čo astronauti vo vesmíre vypestovali v umelých podmienkach potraviny. Doteraz sa podarilo vypestovať napríklad červený šalát, slnečnicu či čínsku kapustu.

Súvisiaci článok Vo vesmíre zakvitol vôbec prvý kvet Čítajte 

V budúcnosti by izraelský startup mohol ponúkať zdroj bielkovín pre dlhodobé misie do vesmíru.

Umelo vyrábané mäso v laboratóriu by sa však mohlo ujať aj na zemi. Na jednej strane by umožnilo nasýtiť čoraz viac ľudí a znížilo by nároky na prírodné zdroje vrátane emisií skleníkových plynov.

Skryť Vypnúť reklamu

Na bežnú výrobu jedného kilogramu mäsa sa spotrebuje približne päťtisíc až pätnásťtisíc litrov vody v závislosti od druhu.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Vesmír

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Medzinárodná vesmírna stanica
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Chceli ho odstrániť, jeho imidžu uškodil Gučík. Kto je Maroš Žilinka?

Za generálneho prokurátora ho musí vymenovať prezidentka.

Prokurátor Maroš Žilinka.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Kto vráti Generálnej prokuratúre dôstojnosť?

Maroš Žilinka už nebude môcť úrad len tak udržiavať.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Ivan Ivanič, šéf SLA.
Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO).

Neprehliadnite tiež

Sackboy: A Big Adventure je hra pre celú rodinu

Rodinná hra s vlnenou bábikou v hlavnej úlohe.

Kuracie kúsky z pestovaného mäsa od firmy Eat Just. Predaj kultivovaného mäsa schválil ako prvý Singapur.

Najvýznamnejšia vedkyňa, o ktorej ste asi nikdy nepočuli

Spoluzaklada významnú oblasť matematiky.