SME
Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky

V údeninách znížili rakovinotvorné bunky pomocou filtra z auta

Upravený filter odstránil z dymu 93 percent karcinogénov.

ILUSTRAČNÁ SNÍMKA.ILUSTRAČNÁ SNÍMKA. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA. Údenie dodáva potravinám nezameniteľnú chuť, no zároveň zvyšuje aj zdravotné riziká pre ľudí, ktorí údené potraviny často jedia.

Prečítajte si tiež: WHO: Šunka, párky a slanina prispievajú k rakovine Čítajte 

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v roku 2015 vyhlásila, že spracované mäso - a teda aj údené - prispieva k vzniku rakoviny hrubého čreva či konečníka.

Vedcom v novom výskume sa podarilo karcinogénnosť údenín znížiť vďaka filtru, aký sa používa v automobilovom priemysle. Výsledné údeniny pritom mali aj silnejšiu údenú chuť.

Výsledky štúdie predstavili na marcovom stretnutí Americkej chemickej spoločnosti.

Skryť Vypnúť reklamu

WHO umiestnila spracované mäso do prvej skupiny karcinogénov. Do tejto skupiny patria látky, pri ktorých bolo jasne preukázané, že sú pre človeka karcinogénne, teda vyvolávajú rakovinové bujnenie.

Prečítajte si tiež: Jedlo v roku 2050: Dajte si mäso zo skúmavky Čítajte 

"Proces údenia môže spôsobiť, že v jedle sa začnú tvoriť karcinogénne látky. Nie všetky údené jedlá sú nebezpečné, ale vieme, že väčšina z nich môže obsahovať malé množstvá týchto látok, a preto by sme sa ich mali pokúsiť odstrániť," vysvetlila v tlačovej správe autorka štúdie Jane K. Parkerová.

Na odstránenie nebezpečných látok z dymu použili vedci upravené zeolitové filtre, ktoré sa používajú vo výfukoch áut. Prírodné filtre sú zložené z pórovitého hliníkového silikátu.

Najlepší filter, ktorý vedci vyvinuli, odstránil 93 percent známeho karcinogénu benzo(a)pyrénu. Ide o doposiaľ najúčinnejšiu metódu odstraňovania karcinogénov z dymu, ktoré sa môžu údením dostať až do jedla.

Skryť Vypnúť reklamu

Produkty údené filtrovaným a nefiltrovaným dymom dali vedci ochutnať profesionálnym ochutnávačom. Filtrovaný dym podľa nich dodal jedlu vyváženú chuť, chuť nefiltrovaného dymu prirovnali k popolníku a štipľavému dymu.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Rakovina

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér Igor Matovič a minister obrany Jaroslav Naď.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Testovanie nie je hlasovanie, dajte sa otestovať

Je dôležité, aby štát dokázal otestovať všetkých, ktorí chcú byť zodpovední.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Rozprávky SME

Najmúdrejšia sestra (číta Robert Roth)

Klasické rozprávky (nielen) pre vaše deti.

Rozprávky SME | podcast
Testovanie v Dolnom Kubíne.

Neprehliadnite tiež

Podcast Tech_FM

Čierne diery sú aj také, aké by nemali byť

Čo nás učí gravitačná astronómia.

Sonda OSIRIS-REx.