BRATISLAVA. Alkohol, azbest, arzén a cigarety sú známe látky, ktoré zvyšujú riziko rakoviny. Najnovšie k nim odborníci zaradili aj spracované mäso: slaninu, šunku či párky.
Čerstvé červené mäso - bravčové, hovädzie a jahňacie - zaraďujú o úroveň nižšie ako pravdepodobný karcinogén.
Podľa BBC to vyplýva zo správy Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny (IARC), ktorá patrí pod Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO).
Približne päťdesiat gramov alebo dva plátky slaniny (spracovaného mäsa) denne totiž podľa nových poznatkov zvyšuje riziko na rakovinu tráviaceho traktu o 18 percent.
Neznamená to však, že šunková bageta je rovnako nebezpečná ako fajčenie.
"Pre jednotlivca, ktorý konzumuje spracované mäso je riziko rakoviny hrubého čreva malé, ale zvyšuje sa s množstvom konzumovaného mäsa," cituje portál The Telegraph Kurta Straifa z IARC.