SME

Cukor, ktorý spomaľuje mozog, nemôžete prestať jesť

Mozog môže zažiť cukrovú kómu.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: PIXABAY/CC)

BRATISLAVA. Ak ste sa niekedy po zjedení sladkého alebo ťažkého jedla cítili trochu spomalení a nepozorní, zrejme ste zažili „cukrovú kómu“.

Niektoré druhy cukrov totiž spomaľujú funkcie mozgu, naznačuje novozélandská štúdia v časopise Physiology and Behavior.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Značné spomalenie

Prečítajte si tiež: Cukrárska loby klamala o škodlivosti cukru, vinu hádzala na tuk Čítajte 

Glukóza, nazývaná aj hroznový cukor, je hlavnou potravou pre mozog. Bez nej by váš mozog nefungoval správne.

Lepšie povedané, nízke hladiny glukózy môžu viesť k trvalému poškodeniu mozgu a smrti.

Cukor je pre mozog naozaj dôležitý, denne ho spotrebuje približne 120 gramov. Tento druh cukru dokáže dočasne zvýšiť aj fungovanie pamäti.

SkryťVypnúť reklamu

Iné dôležité funkcie vášho mozgu sa však po užití glukózy dočasne spomalia.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C56Y7 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu