SAN FRANCISCO, BRATISLAVA. Vaše črevá dokážu rozoznávať špecifickú chuť. Na rozdiel od sladkej, kyslej či slanej chuti si vyvinuli schopnosť rozoznať zápalové chemikálie.

Špecializované bunky v črevách upozornia na zápal mozog a ten vyvolá vracanie alebo hnačku a tak ochráni telo.
Podobne tieto bunky reagujú aj na niektoré druhy potravín.
Naznačujú to výsledky výskumu, ktorý uverejnili vo vedeckom časopise Cell.
Výskum môže pomôcť vytvoriť lepšiu liečbu pre ľudí, ktorí trpia tráviacimi ťažkosťami, najmä syndrómom dráždivého čreva.
Ktoré potraviny dráždia črevá?
Chuťové bunky v črevách sa odborne volajú enterochromafínové bunky. Vedci o nich stále vedia málo.
Teraz však zistili, že majú špeciálne receptory nielen na niektoré potraviny, ale aj na rôzne dráždivé látky, stresové hormóny či chemikálie vytvárané baktériami.
Na niektoré látky sú bunky v črevách omnoho citlivejšie. Reagujú okamžitým vyprázdnením čriev alebo žalúdka.