SME
Sobota, 25. jún, 2022 | Meniny má Tadeáš

Hnačku a vracanie si črevo privolá samo. Tieto potraviny ho dráždia

Nový výskum pomôže ľuďom s chronickým črevnými problémami.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: FOTOLIA)

SAN FRANCISCO, BRATISLAVA. Vaše črevá dokážu rozoznávať špecifickú chuť. Na rozdiel od sladkej, kyslej či slanej chuti si vyvinuli schopnosť rozoznať zápalové chemikálie.

Prečítajte si tiež: Jete málo vlákniny? Problémy budú mať aj potomkovia Čítajte 

Špecializované bunky v črevách upozornia na zápal mozog a ten vyvolá vracanie alebo hnačku a tak ochráni telo.

Podobne tieto bunky reagujú aj na niektoré druhy potravín.

Naznačujú to výsledky výskumu, ktorý uverejnili vo vedeckom časopise Cell.

Výskum môže pomôcť vytvoriť lepšiu liečbu pre ľudí, ktorí trpia tráviacimi ťažkosťami, najmä syndrómom dráždivého čreva.

SkryťVypnúť reklamu

Ktoré potraviny dráždia črevá?

Chuťové bunky v črevách sa odborne volajú enterochromafínové bunky. Vedci o nich stále vedia málo.

Teraz však zistili, že majú špeciálne receptory nielen na niektoré potraviny, ale aj na rôzne dráždivé látky, stresové hormóny či chemikálie vytvárané baktériami.

Na niektoré látky sú bunky v črevách omnoho citlivejšie. Reagujú okamžitým vyprázdnením čriev alebo žalúdka.

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ilustračná fotografia.

Vedci skúmali rakovinu prsníka.


8 h
Kapitán Zdeno Chára prvýkrát v drese Bostonu hral hokej bez rukavíc. Obeťou sa stal Čech David Kočí v zápase Boston – Chicago 3:1.

Aj bitky otvárajú cestu do NHL.


14 h

Nové správy zo sveta vedy.


a 2 ďalší 15 h
Podcast Klik.

Kľúčová výhoda je ľahká škálovateľnosť.


a 2 ďalší 23. jún
SkryťZatvoriť reklamu