Ryby a iné morské živočíchy, zelenina a ovocie, hydina a tvrdá pšenica, a, samozrejme, olivový olej v rôznych formách.
Obľúbená potrava národov Stredomoria si už dávno získala punc výnimočnosti, pokiaľ ide o kladné účinky na ľudské zdravie.
Americko-taliansky univerzitný tím teraz na myšiach ukázal, že hlavná zložka stredomorskej stravy - olivový olej vie pomôcť aj proti Alzheimerovej chorobe už v jej skorých štádiách.

Úspešný výskum vplyvu potravy s prídavkom extra panenského olivového oleja sa zatiaľ odohral iba na mozgoch laboratórnych myší.
V každom prípade však ide o možnosť, ako v budúcnosti zlepšiť zatiaľ nie príliš dobrú štatistiku vývoja nových liekov proti demencii.
Ako napísal v júnovom čísle prestížny Scientific American, v posledných tridsiatich rokoch zlyhali až dve stovky experimentálnych preparátov pôvodne určených na liečbu alzheimera.
Dobrá správa z Temple
Dobrú správu o možnostiach extra panenského olivového oleja priniesol tím Lekárskej fakulty Lewisa Katza Univerzity Temple (Philadelphia, Pennsylvánia) a Univerzity la Sapienza (Rím).