Samotný syr totiž obsahuje malé množstvá morfia, ktoré sa nachádzajú v pečeni kráv.
Vo svojej najnovšej knihe "Skryté dôvody túžby po jedle a sedem krokov, ako ich prekonať" Barnard vysvetľuje, prečo sa ľudia stávajú závislými na potravinách ako syr, mäso, cukor či stará známa čokoláda.
Dôvod, prečo majú mnohí z nás pocit, že sa nezaobídu bez svojej dennej dávky určitej potraviny, je biochemický, hovorí doktor Barnard. "Napríklad syr obsahuje vysoké množstvo kazeínu - proteínu, ktorý sa pri trávení rozkladá a vytvára opiátové zmesi podobné morfiu, nazývané kazomorfíny," vysvetľuje doktor.
"Domnievame sa, že tieto opiáty sú zodpovedné za puto, ktoré vzniká medzi matkou a dieťaťom počas dojčenia. Nie je teda prekvapením, že mnohí z nás sa cítia doslova bytostne spätí s chladničkou," dodáva s úsmevom.
Doktor Barnard je presvedčený, že jeho výskum môže pomôcť obéznym ľuďom, ktorí za svoj stav vinia reštaurácie s rýchlym občerstvením. Ak totiž na takéto zariadenia podali súdnu žalobu, Barnardove zistenia potvrdzujú, že sú v práve. Jedlo je skutočne návykové, rovnako ako tabak či alkohol.