Najnovšia štúdia amerických vedcov spochybňuje tézu o priaznivých účinkoch červeného vína na ľudský organizmus.Ľudia obľubujúci tento nápoj však vedú všeobecne zdravší život než pivári alebo ľudia konzumujúci tvrdý alkohol, konštatujú vedci z univerzity v Indiane.
Kto si zvolí za obľúbený mok červené víno, je podľa tejto štúdie vo všeobecnosti inteligentnejší, má vyššie vzdelanie a lepší príjem. Americkí vedci to zistili na základe výskumu v Dánsku na vzorke 363 mužov a 330 žien vo veku 29 až 34 rokov.
Doterajšie štúdie vyzdvihovali výrazný vplyv červeného vína na zdravie človeka predovšetkým z fyziologického hľadiska, hoci priamy súvis sa nikdy nepodarilo dokázať. Výsledky amerických výskumov však ukazujú, že náklonnosť k vínu vychádza skôr z optimálneho spoločenského, intelektuálneho a osobného prostredia.
Podľa niektorých štúdií mierna konzumácia červeného vína má priaznivý vplyv na krvný obeh, odbúrava stres a predchádza poruchám srdcového systému. Iní vedci poukazujú na to, že červené víno znižuje riziko infarktu i rakoviny v tráviacom trakte, ako aj rakoviny pľúc. (tasr)