Epidemiológ Nick Martin z Queenslandského inštitútu lekárskeho výskumu zistil, že predispozícia na poštípanie komármi i zlá reakcia na uštipnutie je geneticky naprogramovaná. Z jeho výskumu vyplýva, že gény môžu túto náchylnosť ovplyvňovať až 85 percentami. K tomuto záveru došiel Martin štúdiom vzájomného pôsobenia medzi komármi a skupinami jedno- a dvojvaječných dvojčiat. Jednovaječné dvojčatá s identickými génmi reagovali pri pokusoch úplne rovnako, no u dvojvaječných dvojičiek, ktoré zdieľajú len polovicu rovnakých génov, zistil len 50-percentnú pravdepodobnosť tej istej reakcie na uštipnutie.
„Z údajov, ktoré sme zozbierali za šesť rokov, môžeme vypočítať, že asi 85 percent rozdielov v tejto náchylnosti je výsledkom genetických faktorov,“ uviedol Martin. Jeho výskum tak vyvracia názor, podľa ktorého poštípanie či nepoštípanie komárom závisí len od vône a stravy človeka.
Ďalším krokom pre Martinov tím je zistiť špecifické bielkoviny určujúce genetickú predispozíciu na uštipnutie. Takýto objav by znamenal možnosť vytvoriť lieky „vyraďujúce“ gény a tak zabrániť štípaniu komárov.