Rajčiny odolné proti soli – nádej výživy

Kanadsko-americká dvojica poľnohospodárskych bádateľov získala metódami genetického inžinierstva odrodu rajčín, ktorú možno pestovať v zasolených pôdach a zavlažovať vodou s vysokým obsahom soli.


Na pohľad sú bežné rajčiny (vľavo) a geneticky upravené na odolnosť voči soli (vpravo) rovnaké. Geneticky obmenené možno pestovať v zasolených pôdach a zavlažovať vodou s vysokým obsahom soli.



Podľa odhadov Ministerstva poľnohospodárstva USA sa každoročne následkom zasolenia, spôsobeného intenzívnym zavlažovaním, celosvetovo stráca okolo 10 miliónov hektárov kedysi plodnej pôdy. Pri umelom zavlažovaní sa totiž do pôdy vkladá množstvo minerálov, predovšetkým solí, ktoré potom nielen z pôdy, ale aj z pestovaných plodín doslova vysávajú vlahu. V rámci sveta obmedzuje vysoký obsah solí produkciu plodín na 40 percentách zavlažovanej pôdy, v rámci USA je to na 25 percentách. Vzhľadom na pokračujúci, hoci už takmer isto nie katastrofický, rast svetovej populácie (vyvrcholí 8,5 až 9 miliardami ľudí o 70 rokov) to predstavuje veľký problém. V najbližších desaťročiach totiž bude treba značne zvýšiť súčasnú úroveň produkcie potravín – a to o 20 percent v rozvinutých krajinách a až o vyše 60 percent v rozvojových krajinách.

Veľmi vítaný je preto úspech výskumníkov Hong-Xiu Zhanga z University of Toronto (Kanada) a Eduarda Blumwalda z University of California v Davise (USA), ktorí pomocou umelo docieleného zvýšeného vyjadrovania génu AtNHX1, preneseného z horčicovitej rastliny arábky (Arabidopsis thaliana), dosiahli pri rajčinách pestovaných v skleníku toleranciu voči až 200 mM (milimólom) chloridu sodného vo vode, čo je približne 50-násobok normálnej úrovne.

Pokusné rajčiny rastú, kvitnú a produkujú plody pri zavlažovaní vodou, v ktorej obsah soli dosahuje takmer 40 percent obsahu soli v morskej vode (200 mM voči 530 mM). Príslušný gén kóduje transportnú bielkovinu, ktorá presúva soľ, predovšetkým v podobe sodíkových iónov, do vakuol v rastlinných bunkách. Vo vakuolách už je soľ izolovaná od vnútrobunkovej biochemickej mašinérie a nepoškodzuje fyziológiu rastliny. Vysokoslaná voda nijako nepoškodzuje kvalitu produkovaných plodov rajčín, lebo soľ sa preferenčne ukladá v listoch. Takto geneticky upravené rajčiny navyše odstraňujú soľ z nadmerne zasolenej pôdy. Rovnakou metódou sa zrejme bude dať zvýšiť odolnosť proti soli aj pri ďalších významných poľnohospodárskych plodinách.

(SciTech.5D)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Môj dom, môj hrad. Sternbergovci si to môžu povedať už 800 rokov

So súrodencami sa tu pretekali na trojkolkách, pre miestnych robili omše. Na súkromnom hrade Český Šternberk hradný pán stále býva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

Neprehliadnite tiež

Čo robiť, aby sa vám v lete neprehrieval telefón

Nedávajte telefón do mrazničky.

Podcast Klik

Klik: Prečo sa ľudia nechávajú očipovať

Prehľad technologických správ týždňa.

PODCAST ZOOM

Zoom: Globálne otepľovanie ukázali cyklistické preteky

Čo nám cyklistika hovorí o zmene klímy.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 147
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 347
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 457
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 15 393
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 721
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 401
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 003
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 510
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 837
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 675