SME
Štvrtok, 29. júl, 2021 | Meniny má MartaKrížovkyKrížovky

Rajčiny odolné proti soli – nádej výživy

Kanadsko-americká dvojica poľnohospodárskych bádateľov získala metódami genetického inžinierstva odrodu rajčín, ktorú možno pestovať v zasolených pôdach a zavlažovať vodou s vysokým obsahom soli.


Na pohľad sú bežné rajčiny (vľavo) a geneticky upravené na odolnosť voči soli (vpravo) rovnaké. Geneticky obmenené možno pestovať v zasolených pôdach a zavlažovať vodou s vysokým obsahom soli.



Podľa odhadov Ministerstva poľnohospodárstva USA sa každoročne následkom zasolenia, spôsobeného intenzívnym zavlažovaním, celosvetovo stráca okolo 10 miliónov hektárov kedysi plodnej pôdy. Pri umelom zavlažovaní sa totiž do pôdy vkladá množstvo minerálov, predovšetkým solí, ktoré potom nielen z pôdy, ale aj z pestovaných plodín doslova vysávajú vlahu. V rámci sveta obmedzuje vysoký obsah solí produkciu plodín na 40 percentách zavlažovanej pôdy, v rámci USA je to na 25 percentách. Vzhľadom na pokračujúci, hoci už takmer isto nie katastrofický, rast svetovej populácie (vyvrcholí 8,5 až 9 miliardami ľudí o 70 rokov) to predstavuje veľký problém. V najbližších desaťročiach totiž bude treba značne zvýšiť súčasnú úroveň produkcie potravín – a to o 20 percent v rozvinutých krajinách a až o vyše 60 percent v rozvojových krajinách.

Skryť Vypnúť reklamu

Veľmi vítaný je preto úspech výskumníkov Hong-Xiu Zhanga z University of Toronto (Kanada) a Eduarda Blumwalda z University of California v Davise (USA), ktorí pomocou umelo docieleného zvýšeného vyjadrovania génu AtNHX1, preneseného z horčicovitej rastliny arábky (Arabidopsis thaliana), dosiahli pri rajčinách pestovaných v skleníku toleranciu voči až 200 mM (milimólom) chloridu sodného vo vode, čo je približne 50-násobok normálnej úrovne.

Pokusné rajčiny rastú, kvitnú a produkujú plody pri zavlažovaní vodou, v ktorej obsah soli dosahuje takmer 40 percent obsahu soli v morskej vode (200 mM voči 530 mM). Príslušný gén kóduje transportnú bielkovinu, ktorá presúva soľ, predovšetkým v podobe sodíkových iónov, do vakuol v rastlinných bunkách. Vo vakuolách už je soľ izolovaná od vnútrobunkovej biochemickej mašinérie a nepoškodzuje fyziológiu rastliny. Vysokoslaná voda nijako nepoškodzuje kvalitu produkovaných plodov rajčín, lebo soľ sa preferenčne ukladá v listoch. Takto geneticky upravené rajčiny navyše odstraňujú soľ z nadmerne zasolenej pôdy. Rovnakou metódou sa zrejme bude dať zvýšiť odolnosť proti soli aj pri ďalších významných poľnohospodárskych plodinách.

Skryť Vypnúť reklamu

(SciTech.5D)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Spory medzi silovými zložkami trvajú už týždne.


a 1 ďalší 1 h

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 392-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 536 obetí.


a 4 ďalší 15 h

Neprehliadnite tiež

Sila je základný pojem vo fyzike. Prečo existuje?


a 1 ďalší 28. júl

Inzercia - Tlačové správy

  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  2. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  3. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  4. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  5. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  7. Lenivý brunch s Muchom
  8. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  9. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny
  1. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
  2. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  3. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  4. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  5. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  6. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  7. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  8. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  9. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  10. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 575
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 131
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 377
  4. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 341
  5. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 142
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 957
  7. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 2 803
  8. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 2 689
  9. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 2 419
  10. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 2 253