Rajčiny odolné proti soli – nádej výživy

Kanadsko-americká dvojica poľnohospodárskych bádateľov získala metódami genetického inžinierstva odrodu rajčín, ktorú možno pestovať v zasolených pôdach a zavlažovať vodou s vysokým obsahom soli.


Na pohľad sú bežné rajčiny (vľavo) a geneticky upravené na odolnosť voči soli (vpravo) rovnaké. Geneticky obmenené možno pestovať v zasolených pôdach a zavlažovať vodou s vysokým obsahom soli.



Podľa odhadov Ministerstva poľnohospodárstva USA sa každoročne následkom zasolenia, spôsobeného intenzívnym zavlažovaním, celosvetovo stráca okolo 10 miliónov hektárov kedysi plodnej pôdy. Pri umelom zavlažovaní sa totiž do pôdy vkladá množstvo minerálov, predovšetkým solí, ktoré potom nielen z pôdy, ale aj z pestovaných plodín doslova vysávajú vlahu. V rámci sveta obmedzuje vysoký obsah solí produkciu plodín na 40 percentách zavlažovanej pôdy, v rámci USA je to na 25 percentách. Vzhľadom na pokračujúci, hoci už takmer isto nie katastrofický, rast svetovej populácie (vyvrcholí 8,5 až 9 miliardami ľudí o 70 rokov) to predstavuje veľký problém. V najbližších desaťročiach totiž bude treba značne zvýšiť súčasnú úroveň produkcie potravín – a to o 20 percent v rozvinutých krajinách a až o vyše 60 percent v rozvojových krajinách.

Veľmi vítaný je preto úspech výskumníkov Hong-Xiu Zhanga z University of Toronto (Kanada) a Eduarda Blumwalda z University of California v Davise (USA), ktorí pomocou umelo docieleného zvýšeného vyjadrovania génu AtNHX1, preneseného z horčicovitej rastliny arábky (Arabidopsis thaliana), dosiahli pri rajčinách pestovaných v skleníku toleranciu voči až 200 mM (milimólom) chloridu sodného vo vode, čo je približne 50-násobok normálnej úrovne.

Pokusné rajčiny rastú, kvitnú a produkujú plody pri zavlažovaní vodou, v ktorej obsah soli dosahuje takmer 40 percent obsahu soli v morskej vode (200 mM voči 530 mM). Príslušný gén kóduje transportnú bielkovinu, ktorá presúva soľ, predovšetkým v podobe sodíkových iónov, do vakuol v rastlinných bunkách. Vo vakuolách už je soľ izolovaná od vnútrobunkovej biochemickej mašinérie a nepoškodzuje fyziológiu rastliny. Vysokoslaná voda nijako nepoškodzuje kvalitu produkovaných plodov rajčín, lebo soľ sa preferenčne ukladá v listoch. Takto geneticky upravené rajčiny navyše odstraňujú soľ z nadmerne zasolenej pôdy. Rovnakou metódou sa zrejme bude dať zvýšiť odolnosť proti soli aj pri ďalších významných poľnohospodárskych plodinách.

(SciTech.5D)

Najčítanejšie na SME Tech


Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Keď už sa dostanete do štádia hladomoru, je príliš neskoro

OSN po šiestich rokoch znovu vyhlásila hladomor. Okrem Juhosudáncov môže byť v ohrození až dvadsať miliónov ľudí.

PLUS

Mnohí mlčia, on nie. Služba vlasti z neho spravila lovca ľudí

Tóth tvrdí, že si z vojenčiny priniesol domov traumu.

EKONOMIKA

Land Rover z Nitry budú rozvážať Nemci, Cargo neuspelo

Štátny prepravca rokuje s Deutsche Bahn Cargo.

Neprehliadnite tiež

Dolly pred dvadsiatimi rokmi otvorila cestu pre klony. Prečo nikdy neprišli?

Klonované zvieratá sa dnes používajú na výskum, ale aj na mäso.

Tancujúce lemury a najvzácnejšia kačka. Ako vyzerajú zvieratá, ktoré žijú iba na Madagaskare

Tri štvrtiny zo všetkých druhov na ostrove nežije nikde inde na svete.

Vytvorili prvú farbu na vlasy, ktorá dokáže meniť odtiene

Farby sa testujú pre komerčné použitie.

V Číne začínajú používať robotických policajtov

Kde treba šikovné oko a nie ruky pre zásah, tam hliadkujú roboty.

Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. Profesijný rast študentov médií sa začína už počas vysokej školy
  2. Paneurópska vysoká škola otvára špecializované kurzy IT
  3. Medzinárodná súťaž FIRST LEGO League na Fakulte informatiky PEVŠ
  4. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  5. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  6. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  7. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  8. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  9. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  10. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 9 777
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 7 972
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 209
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 355
  5. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 325
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 922
  7. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 630
  8. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 4 571
  9. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 466
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 866

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop