Londýn 27. marca (TASR) - Pečeň chráni pred škodlivým vplyvom alkoholu pikantná omáčka karí. K tomuto záveru dospeli lekári Centrálnej nemocnice vo fínskych Helsinkách, ktorí problematiku skúmali spoločne s americkými vedcami. O ich záveroch, ktoré vyplývajú iba z testov na potkanoch, informuje v najnovšom vydaní britský vedecký magazín New Scientist.
Podstatnou súčasťou exotickej omáčky karí, ktorá sa udomácnila aj mimo Indie, je kurkumín - práve on koreniu dáva charakteristickú žltú farbu. Vedci zistili, že práve táto látka chráni pečeň potkanov pred negatívnymi dopadmi konzumácie alkoholu. Potvrdili to testy, počas ktorých časť hlodavcov dostala okrem rybieho tuku kombinovaného s alkoholom práve kurkumín. Kým tieto zvieratá neochoreli, ostatné bez dávky kurkumínu mali problémy s pečeňou, obvyklé aj u alkoholikov.
Vedcom sa podarilo objasniť aj príčiny tejto skutočnosti. Kurkumín zabraňuje vytváranie faktora kappa B (NFkB), ktorý spôsobuje zápal pečene a odumieranie jej buniek. NFkB vzniká nielen po konzumácii alkoholu, ale aj v dôsledku žiarenia alebo baktérií produkujúcich endotoxíny, a to ako cena za zneškodnenie toxínov pečeňou po ich preniknutí do krvi.