Do uniknutej ropy by stačilo pridať mastnú kyselinu a šírenie ropného koberca sa zastaví. Možná je aj výroba zdravých potravín, napríklad masla zo slnečnicového oleja.
Nová metóda vychádza podľa amerického časopisu Science z pokusov s bobuľami indického stromu Garcinia indica, ktoré sú bohaté na tuky. Keď sa jeden diel tuku z bobúľ zmiešal s piatimi dielmi slnečnicového oleja, vzniknutá zmes zrôsolnatela pri izbovej teplote. Tento proces je reverzibilný.
Zrazenina sa rozpúšťa pri izbovej teplote bez zmeny chemických vlastností oleja, povedal Ram Radžasekaran z Indického inštitútu vied v Bangalúre. Metóda funguje nielen so slnečnicovým olejom, ale aj s inými nasýtenými tukmi, ktoré obsahujú od desať do 31 uhlíkových atómov. Zmes pritom rôsolnatie lepšie s klesajúcim počtom atómov uhlíka. Látka sa dá syntetizovať aj vo veľkých množstvách.
Technológiu už kúpila priemyselná skupina Nagarjuna so sídlom v Hyderabade, ktorá výskumný projekt financovala. Spoločnosť chce túto metódu komerčne aplikovať do výroby minerálnych a priemyselných olejov. O kúpu technológie mali záujem aj multinárodné koncerny ako Dow Chemicals a Dupont.