ej) v bunkách. Pomocou neho by sa mohli niektoré druhy ovocia obohacovať extra dávkou vitamínu C, píšu vedci z univerzity v Malage v časopise Nature Biotechnology. Objav génu by mohol ovplyvniť aj komerčnú produkciu vitamínu C.
Tím vedcov pod vedením Victoriana Valpuestu testoval gén GalUR na modelovej rastline Arabidopsis thaliana. Po vložení génu do rastliny sa ukázalo, že obsah vitamínu C sa v nej zvýšil dva– až trikrát. Podľa Valpuestu možno dosiahnuť rovnaký efekt aj pri iných rastlinách.
Už v roku 2000 sa vedcom podarilo zvýšiť obsah vitamínu C v šaláte. Pretože sa použil gén z potkana, proti pokusu sa zdvihla vlna verejnej kritiky. Valpuesta dúfa, že vloženie génu z jahody do inej rastliny spotrebitelia prijmú lepšie.
Vitamín C stimuluje imunitný systém a neutralizuje agresívne molekuly zvané voľné radikály, ktoré spôsobujú oxidačné škody na bunkách. Preto sa o vitamíne C hovorí, že predlžuje život, čo však nie je dokázané.
(tasr)