SME
Utorok, 28. september, 2021 | Meniny má VáclavKrížovkyKrížovky

Umelý sneh je podľa vedcov veľmi vzdialený od skutočného

Denver 18. februára (TASR) - Americkí vedci potvrdili to, čo lyžiari už dlho predpokladali: umelý sneh má so skutočným veľmi málo spoločné.

Charles Knight z amerického Národného centra pre výskum atmosféry pomocou mikroskopu preskúmal umelé snehové vločky z vody a stlačeného vzduchu, ktoré lyžiarske strediská v oblastiach chudobných na zrážky vyfukujú na trate.

"Tú vec by som snehom nenazýval," povedal meteorológ v pondelok na výročnom stretnutí americkej vedeckej spoločnosti AAAS v Denveri.

Snehové stroje produkujú namiesto jemných kryštálov len neforemné ľadové hrudy a umelému snehu chýba ľadové jadro, uviedol Knight. Ľadové jadrá sú cudzie častice prirodzene sa nachádzajúce v atmosfére, podobne ako jodid strieborný, na ktoré sa viažu vodné kvapky.

Skryť Vypnúť reklamu

Cudzie čiastočky zapríčinia, že vodné kvapky zmrznú. Kvapalná voda je dostatočne ochladená vtedy, keď jej teplota leží pod bodom mrazu. "Komplexné štruktúry, ktoré nazývame snehovými kryštálmi, rastú v oblakoch molekula za molekulou," vysvetlil Knight. Umelý sneh naproti tomu nie je nič viac než ľadový prášok.

Niektoré lyžiarske strediská preto pristúpili k tomu, že do hotovej zmesi umelého snehu primiešavajú umelé ľadové jadrá, avšak s nimi aj určité druhy baktérií. Vedci však pochybujú, že takéto opatrenia kvalitu umelého snehu výrazne zvýšia.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Rozhovory ZKH: František Mikloško.

Ako Mikloško s odstupom času hodnotí odkazy pápeža?


a 1 ďalší 27. sep
Šéfredaktorka denníka SME Beata Balogová

Nebola to politická tlačovka. Bol to prejav ombudsmanky občana.


2 h
Centrum Nivy otvoria 30. septembra.

Investor musel riešiť dlhoročné prieťahy.


7 h

Neprehliadnite tiež

O stredovekej teórii transcendentálií.


10 h
Mikroskopický záber buniek (zelená), ktoré sú infikované vírusom SARS-CoV-2 (fialová). Záber je vo falošných farbách pre lepšie rozoznanie častíc vírusu.

Ako sa vírus dostal do Číny, nie je jasné.


27. sep
Ilustračná fotografia.

Odkedy Yersinia pestis sprevádza ľudstvo?


a 1 ďalší 27. sep

Inzercia - Tlačové správy

  1. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  2. Kuriéra nezastavili ani preteky. S dodávkou prešiel rely
  3. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  4. "Vzrušenie, nadšenie a radosť" tvrdí DJ Milan Lieskovský
  5. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  6. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  7. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  8. Skladujete pivo pri izbovej teplote? Znižujete jeho kvalitu
  9. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali
  10. Divočina na ceste: ako postupovať, ak v noci zrazíte zviera?
  1. Najviac škôd slovenskí šoféri hlásia v júni
  2. Proxenta získala ocenenie Developer roka
  3. HB Reavis postavil Bratislave novú autobusovú stanicu
  4. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  5. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  6. Prečo by sa elektrárne mali zaujímať o ekologické riešenia?
  7. Skladujete pivo pri izbovej teplote? Znižujete jeho kvalitu
  8. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali
  9. Mladí slovenskí filmári zvíťazili na festivale v Barcelone
  10. Orange pokračuje v systematickej podpore digitálneho vzdelávania
  1. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali 17 916
  2. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 8 812
  3. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 7 010
  4. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 6 267
  5. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 5 613
  6. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 4 982
  7. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále 4 638
  8. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 4 405
  9. Skladujete pivo pri izbovej teplote? Znižujete jeho kvalitu 4 315
  10. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska 4 004
Skryť Zatvoriť reklamu