Hamilton 28. januára (TASR) - Po biomlieku príde na trh pravdepodobne geneticky upravené mlieko. Ako informoval časopis Nature Biotechnology, novozélandskí vedci prvýkrát klonovali kravy, ktorých genetická výbava bola predtým zmenená. Cieľom bolo získať mlieko so zvýšeným obsahom bielkoviny kazeín a lepšou tepelnou odolnosťou.
Genetické zmeny kravskej DNA sa doteraz robili s cieľom získať z mlieka farmaká. Kravy sa tak vlastne stali chemickými továrňami. Vedci zabudovali genetickú informáciu pre účinnú látku do DNA tak, že žiadané molekuly boli obsiahnuté v mlieku. Táto technika sa nazýva pharming (od slova farmár).
Klonovanie je najrýchlejší spôsob rozmnožovania takýchto kráv než ich kríženie s normálnymi zvieratami.
Götz Laible z výskumného centra Ruakura firmy AgResearch v Hamiltone prvýkrát klonoval kravy preto, aby zlepšil kvalitu samotného mlieka. Do DNA izolovaných buniek pridal kópie bielkovín beta-kazeín a kapa-kazeín. Tieto bunky potom vložil do vajíčok, ktorým predtým odstránili jadro.
Vajíčka boli následne stimulované elektrošokmi, aby sa delili. Z nich vzniknuté zárodky implantovali do materníc kráv. Podobným spôsobom vznikla v roku 1997 prvá klonovaná ovca Dolly.
Výsledkom najnovšieho experimentu bolo jedenásť klonovaných kráv. Deväť z nich produkovalo mlieko, obsahujúce o osem až dvadsať percent beta-kazeínu viac a ako bežné mlieko. Podiel kapa-kazeínu bol dvakrát vyšší.
Takéto mlieko má podľa Laibla výhody pri výrobe syra. Viac proteínu totiž znamená, že z litra mlieka sa získa viac syra. Čím viac beta-kazeínu mlieko obsahuje, tým rýchlejšie sa zráža. Kapa-kazeín zasa zvyšuje tepelnú odolnosť mlieka.