SME

Vedci klonovali kravy, aby získali lepšie mlieko

Hamilton 28. januára (TASR) - Po biomlieku príde na trh pravdepodobne geneticky upravené mlieko. Ako informoval časopis Nature Biotechnology, novozélandskí ...

Hamilton 28. januára (TASR) - Po biomlieku príde na trh pravdepodobne geneticky upravené mlieko. Ako informoval časopis Nature Biotechnology, novozélandskí vedci prvýkrát klonovali kravy, ktorých genetická výbava bola predtým zmenená. Cieľom bolo získať mlieko so zvýšeným obsahom bielkoviny kazeín a lepšou tepelnou odolnosťou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Genetické zmeny kravskej DNA sa doteraz robili s cieľom získať z mlieka farmaká. Kravy sa tak vlastne stali chemickými továrňami. Vedci zabudovali genetickú informáciu pre účinnú látku do DNA tak, že žiadané molekuly boli obsiahnuté v mlieku. Táto technika sa nazýva pharming (od slova farmár).

SkryťVypnúť reklamu

Klonovanie je najrýchlejší spôsob rozmnožovania takýchto kráv než ich kríženie s normálnymi zvieratami.

Götz Laible z výskumného centra Ruakura firmy AgResearch v Hamiltone prvýkrát klonoval kravy preto, aby zlepšil kvalitu samotného mlieka. Do DNA izolovaných buniek pridal kópie bielkovín beta-kazeín a kapa-kazeín. Tieto bunky potom vložil do vajíčok, ktorým predtým odstránili jadro.

Vajíčka boli následne stimulované elektrošokmi, aby sa delili. Z nich vzniknuté zárodky implantovali do materníc kráv. Podobným spôsobom vznikla v roku 1997 prvá klonovaná ovca Dolly.

Výsledkom najnovšieho experimentu bolo jedenásť klonovaných kráv. Deväť z nich produkovalo mlieko, obsahujúce o osem až dvadsať percent beta-kazeínu viac a ako bežné mlieko. Podiel kapa-kazeínu bol dvakrát vyšší.

SkryťVypnúť reklamu

Takéto mlieko má podľa Laibla výhody pri výrobe syra. Viac proteínu totiž znamená, že z litra mlieka sa získa viac syra. Čím viac beta-kazeínu mlieko obsahuje, tým rýchlejšie sa zráža. Kapa-kazeín zasa zvyšuje tepelnú odolnosť mlieka.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  3. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  5. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  8. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  1. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  3. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  7. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  8. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 12 405
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 388
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 940
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 996
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 469
  6. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 337
  7. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 027
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 1 945
SkryťZatvoriť reklamu