Genetické modifikované prasatá mali kvalitnejšie mäso

Vďaka malému genetickému zásahu vytvorili super svalnaté zvieratá.

Nové mäso by malo byť kvalitnejšie.(Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN, PARÍŽ. Jemné mäso, nízky obsah cholesterolu a tuku a vysoká kvalita. Belgické modrobiele plemeno hovädzieho dobytka za všetky tieto výsady vďačí šľachteniu. Teraz sa zdá, že už nebude jediné.

Biológovia z Južnej Kórey a Číny sa pokúsili vytvoriť niečo podobné s ošípanými. Vďaka zmene v jedinom géne vytvorili super svalnaté prasatá. Išlo teda o oveľa menšiu zmenu v genetickej modifikácii, ako keď sú gény z jedného druhu transplantované do druhého.

Proces by trval dekády

Takáto génová úprava urýchlila proces, ktorý by mohol prebehnúť prirodzene, avšak trval by desaťročia. „Mohli by sme to urobiť prostredníctvom chovu,“ uviedol podľa časopisu Nature vedúci štúdie Jin-Soo Kim, molekulárny biológ na Národnej univerzite v Soule. „Trvalo by to však desiatky rokov.“

Článok pokračuje pod video reklamou

Kľúčom k vytvoreniu super svalnatých ošípaných bola mutácia v géne myostatínu. Ten zabraňuje rastu svalových buniek, čím udržiava svalovú hmotu pod kontrolou.

Avšak v prípadne niektorých druhov hovädzieho dobytka, psov či ľudí, je tento gén narušený, čo spôsobuje, že svalové bunky rastú a vytvárajú abnormálne veľké svalové vlákna. A presne túto mutáciu biológovia v prípade ošipánych vyskúšali a zaviedli ju do buniek plodu. Následne ju preniesli do buniek vaječníkov ošípanych a vytvorili 32 klonovaných prasiat.

Kvalitnejšie mäso

Podľa predbežných výsledkov je ich mäso kvalitnejšie a jemnejšie a prasatá sú tiež na pohľad svalnatejšie a väčšie. Takéto klonovanie však zvieratám spôsobilo aj problémy. Dôvodom je ich obrovská veľkosť, pre ktorú sa ôsmich mesiacov dožilo len 13 prasiat. Z nich sú len dve stále nažive, pričom len jedno je úplne zdravé.

Biológovia chcú preto túto zmenu vyskúšať prostredníctvom spermií, ktoré by použili pri chove normálnych ošípaných. Ich potomkovia by teda mali jeden normálny a jeden zmenený gén, čím by boli zdravšie ako super svalnaté prasatá.

Doi: doi:10.1038/523013a

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  5. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  6. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  10. Zvodný jesenný look s AVONom a Darou!
  1. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  2. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  3. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  5. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  6. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  7. Sú "firmy na predaj" vhodné pre začínajúcich podnikateľov?
  8. Dôležité zmeny v založení s.r.o. od 1.9.2018
  9. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára!
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 444
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 733
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 403
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 388
  5. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 287
  6. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 7 856
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 899
  8. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 606
  9. Sládok Pilsner Urquell: Neviem prečo zdokonalovať Prazdroj 4 181
  10. Nepodceňujte príznaky psoriázy 3 432