SME
Sobota, 22. január, 2022 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Paleo a raw, nezmysly aj fakty. Čo je pravda na populárnych nutričných mýtoch

Stravovali sa naši predkovia tak úžasne, že by sme ich mali aj dnes napodobňovať? Alebo sú takéto diéty iba číre šarlatánstvo?

TEXT: Matúš Ritomský,

FOTO: SME - Gabriel Kuchta, archív, WIKIMEDIA/CC

Nesmiete použiť sporák ani rúru. Musíte to zo zeme vyberať vlastnými rukami, láskať sa s tým, nanajvýš tak umyť a očistiť – ale ani náhodou variť. Prípadne sa všetci vráťme do paleolitickej jaskyne a živme sa ako vznešení divosi. Čo na tom, že len málokedy sa naši prapredkovia dožívali tridsiatky.

Nejako takto vám budú o zdravom živote a životospráve rozprávať niektoré z populárnych moderných diét. Sú fenoménom, ktorý sa nápadné ponáša na módne vlny v obliekaní. Výsledkom sú rôzne zaručené návody na zostavenie ideálneho jedálnička, ktorý prinesie zdravie a nevyčerpateľnú energiu. Objavujú sa rovnako pravidelne ako trendy aktuálneho leta.

Makrobiotika, delená strava, stravovanie podľa krvných skupín, vegetariánstvo, vegánstvo, raw, paleodiéta - ponuka je pestrá a prísľuby výživových guru znejú lákavo. Menej presvedčivo však vyznievajú vedecké dôkazy, na ktoré sa akože odvolávajú.

Takže čo hovorí vedecké poznanie na niektoré z najpopulárnejších stravovacích systémov – paleodiétu a raw food?

Praveká paleodiéta

Moderné potraviny sú podľa paleofanúšikov zdrojom zdravotných problémov.

Paleodiéta alebo strava moderného pračloveka sa zakladá na predstave o akomsi ideálnom jedálnom lístku, na ktorý je najlepšie prispôsobené ľudské telo.

Jej vyznávači argumentujú, že ľudský druh si po väčšinu svojej histórie zaobstarával potravu zberom a lovom. Poľnohospodárstvo má byť z hľadiska ľudskej histórie iba pomerne nedávny vynález, ktorý sa objavil približne pred desaťtisíc rokmi - preto sme sa údajne evolučne nedokázali prispôsobiť strave založenej na pestovaní a spracovávaní obilnín a ďalších poľnohospodárskych plodín.

Moderné potraviny sú podľa paleofanúšikov zdrojom zdravotných problémov. Návratom k strave zberačov a lovcov si podľa tejto hypotézy dokážeme obnoviť stratenú životnú rovnováhu.

Ako? Strava moderného pračloveka sa musí skladať z ovocia, zeleniny, orechov a semienok, mäsa, rýb aj rastlinných olejov. Prakticky to znamená vylúčiť z jedálničku obilniny, zemiaky, strukoviny, mliečne produkty, rafinovaný cukor a priemyselne spracované jedlá.

Táto hypotéza môže znieť na prvý pohľad rozumne, má však niekoľko vážnych trhlín. Hneď prvou je banálny fakt, že prospešnosť takéhoto systému stravovania nikto nepotvrdil vedeckým výskumom.

Ako vysvetľuje americká klinika Mayo, neexistujú dlhodobé štúdie, ktoré by na dostatočne veľkej vzorke skúmaných osôb potvrdili zdravotné benefity paleodiéty a ktoré by zároveň mohli odhaliť jej prípadné riziká.

Samotná paleofilozofia je pritom v zásadnom v rozpore s tým, čo o evolúcii a minulosti ľudského druhu hovorí vedecké poznanie. Predovšetkým, nejestvuje nič také, čo by sa dalo nazvať ideálnym jedálničkom našich predkov. Jedálny lístok našich predkov sa neustále menil, a to aj pred príchodom poľnohospodárstva.

Menil sa nie len v čase, ale aj podľa toho, v akej oblasti naši predkovia žili. Ako zdôrazňuje Ferris Jabrr v časopise Scientific American, už na základe porovnania jedálnych lístkov prírodných národov, ktoré sa dodnes živia na rôznych miestach planéty lovom a zberom, zistíme, že vytvoriť jeden použiteľný návod na stravovanie je prakticky nemožné.

Ďalším dôvodom je, že ovocie, zelenina aj zvieratá, ktoré dnes konzumujeme, sa často vôbec nepodobajú na ich predkov z čias, o ktorých snívajú vyznávači paleodiéty. Akoby žili v naivnej predstave, že mäso, zelenina, orechy a ovocie na ich tanieroch sú podobné potrave, ktorú jedli ich praveké vzory.

Skutočnosť je však iná.

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Jeden z najväčších stavebných boomov v budovaní kostolov zažíva pravoslávna cirkev. Počet jej veriacich rastie v dôsledku nárastu veriacich prichádzajúcich pracovať na Slovensko z Ukrajiny, Srbska či Bulharska.

Boom výstavby kostolov bol na Slovensku v 90. rokoch.


9 h
Víkendový výber SME

Pravidelná dávka víkendového čítania.


6 h
Karolína Fourova, autorka knihy Jediná kniha o jedle, ktorú potrebujete.

Ľudia stále veria mýtom o stravovaní.


14. jan
Naomi Osaková sa lúči ako obhajkyňa titulu s Australian Open už v prvom týždni.

Obhajkyňa titulu prehrala v 3. kole Australian Open.


13 h

Neprehliadnite tiež

Nové správy z vedy.


a 2 ďalší 15 h
Vulkanológ Jaroslav Lexa z SAV.

Explóziám sopiek nemožno predísť.


a 1 ďalší 19. jan
Satelitný záber výbuchu podmorskej sopky Hunga Tonga.

Kruhy videli pár hodín po erupcii.


20. jan
Skryť Zatvoriť reklamu