BRATISLAVA. Nalej bo vypito, vypi bo naľato. V tomto prípade nejde o scénu zo slovenskej krčmy, ale o celkom pravidelný návyk šimpanzov.
Ukazuje sa, že naši zvierací príbuzní holdujú alkoholu rovnako radi, ako ľudia. Dokonca si vytvárajú vlastné poháriky z listov.
Evolučná pijanská výhoda
Hypotéza, že ľudská chuť na alkohol je v podstate evolučnou výhodou, je stará 15 rokov. Biológ Robert Dudley z Kalifornskej univerzity predpokladal, že naši predkovia zo zvieracích čias sa naučili spracovávať alkohol preto, aby mohli konzumovať aj hnilé a nakvasené ovocie spadnuté zo stromov.
Práve túto ideu podporil vlani biológ Matthew Carrigan z vysokej školy Santa Fe na Floride, keď objavil, že enzým kľúčový pre spracovanie alkoholu získal v rámci genetickej mutácie túto svoju vlastnosť pred približne 10 miliónmi rokov.
Mutácia sa objavila u spoločného predka ľudí, šimpanzov a goríl. A umožňuje spracovávať alkohol 40-krát rýchlejšie než u iných primátov.