SME
Štvrtok, 26. máj, 2022 | Meniny má Dušan

Šimpanzy chápu varenie jedla, chýba im iba oheň

Najbližší príbuzní človeka sú dosť trpezliví, aby počkali na chutnejšie jedlo.

(Zdroj: ILUSTRAČNÉ FOTO - AARON LOGAN - WIKIMEDIA/CC)

BRATISLAVA. Fanúšikovia jednej vetvy moderných stravovacích návykov považujú varenie za neprirodzený proces. Hlásajú veľkolepý návrat k tepelne neupravovanému jedálničku, aký podľa nich mali naši pravekí predkovia.

Niektoré hypotézy naopak tvrdia, že schopnosť variť bola kľúčová pri ľudskom vývoji. Štúdia Harvardovej a Yaleovej univerzity zverejnená v žurnále Proceedings of the Royal Society B naznačuje, že už spoločný predchodca človeka aj vyšších primátov mal všetky potrebné mentálne zručnosti, aby dokázal jedlo tepelne spracovať.

SkryťVypnúť reklamu

Chápu príčiny

Aj pri tomto výskume zaujali miesto predkov človeka šimpanzy. Nedostali hrnce, panvice a suroviny, ale vedci skúmali jednotlivé mentálne zručnosti zvlášť.

Vedci zistili, že šimpanzom viac chutí uvarený sladký zemiak ako surový a majú zároveň dosť trpezlivosti na to, aby počkali, kým sa jedlo pripraví.

Autori štúdie Felix Warneken a Alexandra Rosatiová vymysleli pre šimpanzov čarovné varné zariadenie - dve spojené umelohmotné nádoby.

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu