BRATISLAVA. Fanúšikovia jednej vetvy moderných stravovacích návykov považujú varenie za neprirodzený proces. Hlásajú veľkolepý návrat k tepelne neupravovanému jedálničku, aký podľa nich mali naši pravekí predkovia.
Niektoré hypotézy naopak tvrdia, že schopnosť variť bola kľúčová pri ľudskom vývoji. Štúdia Harvardovej a Yaleovej univerzity zverejnená v žurnále Proceedings of the Royal Society B naznačuje, že už spoločný predchodca človeka aj vyšších primátov mal všetky potrebné mentálne zručnosti, aby dokázal jedlo tepelne spracovať.
Chápu príčiny
Aj pri tomto výskume zaujali miesto predkov človeka šimpanzy. Nedostali hrnce, panvice a suroviny, ale vedci skúmali jednotlivé mentálne zručnosti zvlášť.
Vedci zistili, že šimpanzom viac chutí uvarený sladký zemiak ako surový a majú zároveň dosť trpezlivosti na to, aby počkali, kým sa jedlo pripraví.
Autori štúdie Felix Warneken a Alexandra Rosatiová vymysleli pre šimpanzov čarovné varné zariadenie - dve spojené umelohmotné nádoby.