LONDÝN, PARÍŽ. Pandy to robia pomerne rýchlo a sofistikovane. Najskôr si bambus ošúpu a postupne ho svojimi silnými čeľusťami prežujú a strávia. Podľa štúdie publikovanej v časopise Americkej spoločnosti pre mikrobiológiu mBio však táto rastlina nie je pre tieto zvieratá najvhodnejšia.
Bambus začali pandy konzumovať pred viac ako dvoma miliónmi rokov. Vďaka tomu sa im vyvinuli silné čeľuste a takzvaný palec – modifikovaná kosť zápästia, ktorou si pri konzumácii bambusu pomáhajú. Napriek tomu však črevné baktérie pánd nedokážu dostatočne rozložiť celulózu, ktorá sa nachádza v rastlinných stenách primárneho zdroja ich potravy.
Potvrdil to výskum čínskych vedcov, ktorí študovali zloženie čriev z trusu 45 pánd rozličného veku a porovnali ho s stolicou iných cicavcov - ako sú napríklad medvede, levy, kone či klokany.
Následne svoje výsledky výskumníci porovnali aj s údajmi z predchádzajúcich štúdii, ktoré sa týkali siedmich voľne žijúcich pánd. Obe štúdie potvrdili, že v žalúdkoch pánd nie sú baktérie, ktoré dokážu stráviť celulózu a ktoré sú typické pre bylinožravce. Namiesto toho tam našli baktérie, ktoré sa bežne vyskytujú u masäžravcov.
„Takýto výsledok je neočakávaný a celkom zaujímavý, pretože to znamená, že črevné mikróby pandy veľkej nemusia byť dobre prispôsobené na túto jedinečnú stravu a miesta v ich evolučnej situácii,“ uviedol podľa Guardianu spoluautor štúdie Xiaoyan Pang.
Vedci tiež zistili, že črevné baktérie na jar a v lete sú odlišné od tých, ktoré majú pandy na jeseň. To môže byť spôsobené predovšetkým nedostatkom bambusových výhonkov v tomto období.