Pandám bambus v skutočnosti škodí

Črevá pandy nedokážu stráviť celulózu z rastlinnej stravy. Zložením žalúdka sú skôr mäsožravcami.

(Zdroj: TASR/AP)

LONDÝN, PARÍŽ. Pandy to robia pomerne rýchlo a sofistikovane. Najskôr si bambus ošúpu a postupne ho svojimi silnými čeľusťami prežujú a strávia. Podľa štúdie publikovanej v časopise Americkej spoločnosti pre mikrobiológiu mBio však táto rastlina nie je pre tieto zvieratá najvhodnejšia.

Bambus začali pandy konzumovať pred viac ako dvoma miliónmi rokov. Vďaka tomu sa im vyvinuli silné čeľuste a takzvaný palec – modifikovaná kosť zápästia, ktorou si pri konzumácii bambusu pomáhajú. Napriek tomu však črevné baktérie pánd nedokážu dostatočne rozložiť celulózu, ktorá sa nachádza v rastlinných stenách primárneho zdroja ich potravy.

Článok pokračuje pod video reklamou

Potvrdil to výskum čínskych vedcov, ktorí študovali zloženie čriev z trusu 45 pánd rozličného veku a porovnali ho s stolicou iných cicavcov - ako sú napríklad medvede, levy, kone či klokany.

Následne svoje výsledky výskumníci porovnali aj s údajmi z predchádzajúcich štúdii, ktoré sa týkali siedmich voľne žijúcich pánd. Obe štúdie potvrdili, že v žalúdkoch pánd nie sú baktérie, ktoré dokážu stráviť celulózu a ktoré sú typické pre bylinožravce. Namiesto toho tam našli baktérie, ktoré sa bežne vyskytujú u masäžravcov.

„Takýto výsledok je neočakávaný a celkom zaujímavý, pretože to znamená, že črevné mikróby pandy veľkej nemusia byť dobre prispôsobené na túto jedinečnú stravu a miesta v ich evolučnej situácii,“ uviedol podľa Guardianu spoluautor štúdie Xiaoyan Pang.

Vedci tiež zistili, že črevné baktérie na jar a v lete sú odlišné od tých, ktoré majú pandy na jeseň. To môže byť spôsobené predovšetkým nedostatkom bambusových výhonkov v tomto období.

Doi: 10.1128/mBio.00022-15

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Hlavné správy zo Sme.sk

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Zimný alebo letný, aký čas bude mať Slovensko

Na čo je vlastne dobrá zmena času.

Komentár Petra Schutza

Len či nebola konečnou zadávateľkou veštica

Tóthovo svedectvo o sledovaní je na úrovni nepriameho dôkazu proti Kočnerovi.

Neprehliadnite tiež

Vedci po prvý raz objavili mikroplasty v ľudskej stolici

Ani jeden účastník výskumu nebol vegetarián, všetci jedli jedlo balené v plastoch a pili z plastových fliaš.

Podcast Zoom

Zoom: Mama a mama. Otca už myši nepotrebovali

Nový výskum experimentoval s potomkami párov rovnakého pohlavia.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  2. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  3. ČSOB: Najlepšou ochranou proti hackerom sú vzdelaní klienti
  4. Viete, kto stojí za udalosťami Novembra 89?
  5. V Nemocnici Košice-Šaca pomohla bariatria prvým dvom pacientom
  6. Nevymením peniaze Humenčanov za hodnotenie jednej mimovládky
  7. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  8. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  9. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  10. Dva rekordy na druhý pokus
  1. ČSOB: Najlepšou ochranou proti hackerom sú vzdelaní klienti
  2. Viete, kto stojí za udalosťami Novembra 89?
  3. V Nemocnici Košice-Šaca pomohla bariatria prvým dvom pacientom
  4. Prijatie delegácie z Kyjevskej národnej ekonomickej univerzity
  5. Nevymením peniaze Humenčanov za hodnotenie jednej mimovládky
  6. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  7. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  8. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  9. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  10. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 33 276
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 29 359
  3. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 18 021
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 8 752
  5. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 653
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 7 113
  7. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy 4 448
  8. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 330
  9. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu 4 243
  10. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká 4 125