SME

Pandám bambus v skutočnosti škodí

Črevá pandy nedokážu stráviť celulózu z rastlinnej stravy. Zložením žalúdka sú skôr mäsožravcami.

(Zdroj: TASR/AP)

LONDÝN, PARÍŽ. Pandy to robia pomerne rýchlo a sofistikovane. Najskôr si bambus ošúpu a postupne ho svojimi silnými čeľusťami prežujú a strávia. Podľa štúdie publikovanej v časopise Americkej spoločnosti pre mikrobiológiu mBio však táto rastlina nie je pre tieto zvieratá najvhodnejšia.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Bambus začali pandy konzumovať pred viac ako dvoma miliónmi rokov. Vďaka tomu sa im vyvinuli silné čeľuste a takzvaný palec – modifikovaná kosť zápästia, ktorou si pri konzumácii bambusu pomáhajú. Napriek tomu však črevné baktérie pánd nedokážu dostatočne rozložiť celulózu, ktorá sa nachádza v rastlinných stenách primárneho zdroja ich potravy.

SkryťVypnúť reklamu

Potvrdil to výskum čínskych vedcov, ktorí študovali zloženie čriev z trusu 45 pánd rozličného veku a porovnali ho s stolicou iných cicavcov - ako sú napríklad medvede, levy, kone či klokany.

Následne svoje výsledky výskumníci porovnali aj s údajmi z predchádzajúcich štúdii, ktoré sa týkali siedmich voľne žijúcich pánd. Obe štúdie potvrdili, že v žalúdkoch pánd nie sú baktérie, ktoré dokážu stráviť celulózu a ktoré sú typické pre bylinožravce. Namiesto toho tam našli baktérie, ktoré sa bežne vyskytujú u masäžravcov.

„Takýto výsledok je neočakávaný a celkom zaujímavý, pretože to znamená, že črevné mikróby pandy veľkej nemusia byť dobre prispôsobené na túto jedinečnú stravu a miesta v ich evolučnej situácii,“ uviedol podľa Guardianu spoluautor štúdie Xiaoyan Pang.

SkryťVypnúť reklamu

Vedci tiež zistili, že črevné baktérie na jar a v lete sú odlišné od tých, ktoré majú pandy na jeseň. To môže byť spôsobené predovšetkým nedostatkom bambusových výhonkov v tomto období.

Doi: 10.1128/mBio.00022-15

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

  1. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  2. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  3. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy?
  4. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy
  5. Viete, ako prekonať zlý cash flow aj transakčnú daň?
  6. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci
  7. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov
  8. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá
  1. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  2. Lesopark Hlboké slávnostne otvára svoje brány
  3. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  4. McDonald’s otvoril svoju prvú reštauráciu v Spišskej Novej Vsi
  5. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  6. Precvičte si mozog s Tréningom pamäti. Predplatné sa oplatí
  7. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy
  8. Hrady, zámky a zoologické záhrady. 100 tipov na výlety v Česku
  1. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 24 466
  2. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov 12 675
  3. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci 8 038
  4. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 7 396
  5. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou 6 859
  6. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 4 887
  7. Čo by ste robili, keby ste zo dňa na deň prišli o prácu? 4 682
  8. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 4 161
SkryťZatvoriť reklamu