Pandám bambus v skutočnosti škodí

Črevá pandy nedokážu stráviť celulózu z rastlinnej stravy. Zložením žalúdka sú skôr mäsožravcami.

(Zdroj: TASR/AP)

LONDÝN, PARÍŽ. Pandy to robia pomerne rýchlo a sofistikovane. Najskôr si bambus ošúpu a postupne ho svojimi silnými čeľusťami prežujú a strávia. Podľa štúdie publikovanej v časopise Americkej spoločnosti pre mikrobiológiu mBio však táto rastlina nie je pre tieto zvieratá najvhodnejšia.

Bambus začali pandy konzumovať pred viac ako dvoma miliónmi rokov. Vďaka tomu sa im vyvinuli silné čeľuste a takzvaný palec – modifikovaná kosť zápästia, ktorou si pri konzumácii bambusu pomáhajú. Napriek tomu však črevné baktérie pánd nedokážu dostatočne rozložiť celulózu, ktorá sa nachádza v rastlinných stenách primárneho zdroja ich potravy.

Článok pokračuje pod video reklamou

Potvrdil to výskum čínskych vedcov, ktorí študovali zloženie čriev z trusu 45 pánd rozličného veku a porovnali ho s stolicou iných cicavcov - ako sú napríklad medvede, levy, kone či klokany.

Následne svoje výsledky výskumníci porovnali aj s údajmi z predchádzajúcich štúdii, ktoré sa týkali siedmich voľne žijúcich pánd. Obe štúdie potvrdili, že v žalúdkoch pánd nie sú baktérie, ktoré dokážu stráviť celulózu a ktoré sú typické pre bylinožravce. Namiesto toho tam našli baktérie, ktoré sa bežne vyskytujú u masäžravcov.

„Takýto výsledok je neočakávaný a celkom zaujímavý, pretože to znamená, že črevné mikróby pandy veľkej nemusia byť dobre prispôsobené na túto jedinečnú stravu a miesta v ich evolučnej situácii,“ uviedol podľa Guardianu spoluautor štúdie Xiaoyan Pang.

Vedci tiež zistili, že črevné baktérie na jar a v lete sú odlišné od tých, ktoré majú pandy na jeseň. To môže byť spôsobené predovšetkým nedostatkom bambusových výhonkov v tomto období.

Doi: 10.1128/mBio.00022-15

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ochrana pred tropickou horúčavou
  2. Keď Slováci krotia morský vietor
  3. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  4. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  5. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000€
  6. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  7. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  8. Vizuálny smog je problém
  9. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  10. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou
  1. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  2. Keď Slováci krotia morský vietor
  3. Ochrana pred tropickou horúčavou
  4. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  5. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  6. Savills Investment Management kupuje Gdanski Business Center II
  7. Škôlka od srdca
  8. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000€
  9. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  10. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  1. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 15 501
  2. Vizuálny smog je problém 9 676
  3. Reportáž: Hranolky z McDonald’s sú zložené z 5 ingrediencií 8 842
  4. Objavte najvzácnejšiu hubu na svete. Rastie na Liptove 6 947
  5. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 5 003
  6. Spoznajte exotický Zanzibar od severu až po juh 4 309
  7. Prešovská Spinea tromfla Japoncov a spresnila roboty 4 051
  8. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 3 465
  9. Historickým vláčikom sa prichádza previezť stále viac turistov 3 453
  10. Dovolenka pri Mŕtvom mori a tipy na overené hotely 3 368