Vedci napodobnili Egypťanov, dávnou metódou mumifikovali nohu

Vedcom sa podarilo zabrániť rozkladu tkaniva, trvalo im to však trikrát toľko ako Egypťanom.

(Zdroj: ILUSTRAČNÉ FOTO – WIKIMEDIA/CC)

BRATISLAVA. Múmie, spolu s pyramídami či hieroglyfmi, patria medzi najpopulárnejšie symboly starovekého Egypta. Egypťania sa takýmto spôsobom snažili zabezpečiť večnosť významným zosnulým.

Návod, ako zabalzamovať telo aby vydržalo tisícročia, pochádza prevažne zo zápisov gréckeho historika Herodota, ktorý žil v piatom storočí pred našim letopočtom.

Mŕtvemu údajne najprv odobrali orgány, mozog vytiahli cez nos a potom telo namočili do slaného roztoku, ktorý obsahoval uhličitan sodný a sódu bikarbónu, vysal z tela všetky tekutiny a zabránil tak jeho rozkladu.

Článok pokračuje pod video reklamou

Vedci si chceli tento proces vyskúšať. Navyše, celý postup sledovali pomocou moderných technológii.

"Chceli sme mať metodológiu založenú na dôkazoch. Jediný spôsob, ako sa to dá spraviť, je samotným experimentom," vysvetľuje pre portál Live Science grécka antropologička a spoluautorka štúdie v magazíne The Anatomical Record Christina Papageorgopoulouvá.

Výskumníci však nepoužili celé telo, aby sa vyhli vyberaniu orgánov, ale iba dve nohy. Jednu skúsili mumifikovať prirodzeným spôsobom- napodobnili suché a vyprahnuté podmienky starovekého Egypta, ktoré môžu tiež telo zachovať v neporušenom stave. Po týždni však túto časť pokusu zastavili.

Druhú nohu vedci namočili do slaného roztoku a po 208 dňoch bola pomerne úspešne mumifikovaná. Soli z nej odstránili vodu, takže ju nemohli znehodnotiť baktérie a koža aj svaly zostali dobre zachované.

Egypťanom to však svojho času netrvalo sedem mesiacov, ale iba dva. Rozdiel môže byť podľa portálu Popular Science v tom, že prostredie švajčiarskeho laboratória, kde sa experiment vykonával, je chladnejšie a vlhkejšie ako staroveký Egypt.

"Je to viacmenej moderná dokumentácia ako staroveký Egypťania mumifikovali telá," hodnotí pre Papageorgopoulouvá pre Live Science.

DOI: 10.1002/ar.23134

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  3. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  4. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  5. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  6. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  7. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  8. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  9. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  10. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  1. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  5. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  6. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  8. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  10. Rozprávkové tankovanie
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 15 619
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 945
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 457
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 701
  5. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 8 689
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 581
  7. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 7 909
  8. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 924
  9. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 6 258
  10. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 5 650