SME

Prečo jedlá z lietadla chutia hnusne? Dôvodom je aj hluk

Sladké jedlá sú na palube najhoršie, chuť umami je ešte posilnená.

(Zdroj: ILUSTRAČNÉ FOTO – WIKIMEDIA/CC)

ITHACA, BRATISLAVA. Pred piatimi rokmi si nemecká letecká spoločnosť Lufthansa všimla, že jej pasažieri vypili za rok takmer dva milióny litrov paradajkového džúsu. Nechala si spraviť štúdiu, pri ktorej výskumníci zistili, že tento nápoj ľuďom chutí viac vo vzduchu ako na zemi.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podľa portálu Tech Times určili nízky tlak vdzuchu v kabíne ako príčinu zvýšenej chute na zeleninové šťavy. Najnovšia štúdia vedcov z Cornellovej univerzity naznačuje, že vnímanie chutí je prepojené so zvukom. Zverejnili ju v žurnále Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance.

SkryťVypnúť reklamu

V simulovanom prostredí lietadlovej kabíny dávali vedci 48 dobrovoľníkom ochutnávať tekutiny s rôznymi koncentráciami piatich základných chutí. Sladké jedlá dostávali najhoršie a jedlá s chuťou umami, napríklad vývary a mäso, najlepšie hodnotenia.

Pri hluku nad 85 decibelov totiž podľa výskumu horšie reagujú receptory sladkosti, pričom tie pre umami reagujú lepšie. Vnímanie slaných, kyslých a horkých chutí zostalo bez zmeny.

Spôsobujú to zmeny signálov medzi jazykom a mozgom, ktoré podľa Tech Times prechádzajú pozdĺž nervu, ktorý sa v strednom uchu dotýka ušného bubienku.

"Naše výsledky charakterizujú novú zmyslovú interakciu so zaujímavými dôsledkami na vplyv prostredia, v ktorom konzumujeme jedlo," uvádza v tlačovom vyhlásení univerzity spoluautor štúdie Robin Dando.

SkryťVypnúť reklamu

Množstvu pasažierov nechutí lietadlové jedlo, výsledky výskumu môžu pomôcť leteckým spoločnostiam pripraviť gastro ponuku, na ktorú sa už nebudú ľudia sťažovať. Dovtedy však nebude ničím nezvyčajným, ak si niekto namiesto jedla vypýta radšej jednu Bloody Mary.

http://dx.doi.org/10.1037/xhp0000044

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

  1. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  2. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  6. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  7. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  8. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  1. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  2. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  3. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  4. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  5. Najlepšia dovolenka s deťmi pri mori: Kam letieť z Košíc?
  6. Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?
  7. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu
  8. Na Marka oharka do jarka
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 37 341
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 19 779
  3. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 428
  4. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 8 274
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 6 439
  6. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 5 569
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 4 573
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 449
SkryťZatvoriť reklamu