Prečo jedlá z lietadla chutia hnusne? Dôvodom je aj hluk

Sladké jedlá sú na palube najhoršie, chuť umami je ešte posilnená.

(Zdroj: ILUSTRAČNÉ FOTO – WIKIMEDIA/CC)

ITHACA, BRATISLAVA. Pred piatimi rokmi si nemecká letecká spoločnosť Lufthansa všimla, že jej pasažieri vypili za rok takmer dva milióny litrov paradajkového džúsu. Nechala si spraviť štúdiu, pri ktorej výskumníci zistili, že tento nápoj ľuďom chutí viac vo vzduchu ako na zemi.

Podľa portálu Tech Times určili nízky tlak vdzuchu v kabíne ako príčinu zvýšenej chute na zeleninové šťavy. Najnovšia štúdia vedcov z Cornellovej univerzity naznačuje, že vnímanie chutí je prepojené so zvukom. Zverejnili ju v žurnále Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance.

V simulovanom prostredí lietadlovej kabíny dávali vedci 48 dobrovoľníkom ochutnávať tekutiny s rôznymi koncentráciami piatich základných chutí. Sladké jedlá dostávali najhoršie a jedlá s chuťou umami, napríklad vývary a mäso, najlepšie hodnotenia.

Pri hluku nad 85 decibelov totiž podľa výskumu horšie reagujú receptory sladkosti, pričom tie pre umami reagujú lepšie. Vnímanie slaných, kyslých a horkých chutí zostalo bez zmeny.

Spôsobujú to zmeny signálov medzi jazykom a mozgom, ktoré podľa Tech Times prechádzajú pozdĺž nervu, ktorý sa v strednom uchu dotýka ušného bubienku.

"Naše výsledky charakterizujú novú zmyslovú interakciu so zaujímavými dôsledkami na vplyv prostredia, v ktorom konzumujeme jedlo," uvádza v tlačovom vyhlásení univerzity spoluautor štúdie Robin Dando.

Množstvu pasažierov nechutí lietadlové jedlo, výsledky výskumu môžu pomôcť leteckým spoločnostiam pripraviť gastro ponuku, na ktorú sa už nebudú ľudia sťažovať. Dovtedy však nebude ničím nezvyčajným, ak si niekto namiesto jedla vypýta radšej jednu Bloody Mary.

http://dx.doi.org/10.1037/xhp0000044

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čo majú študovať naše deti, aby si v budúcnosti našli prácu?
  2. Platbami kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch
  3. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  4. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  5. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  6. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  7. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  8. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  9. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  10. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne
  1. Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu
  2. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  3. Hovoriaci systém priblíži zrakovo znevýhodneným expozíciu múzea
  4. Slovensko spieva koledy
  5. Workshop Inštitútu Ronalda Coasa na EU v Bratislave
  6. Stavbárska olympiáda 2018/19 vás očakáva
  7. Diplomacia v praxi – unikát, ktorý funguje dodnes
  8. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  9. Slovenské ovocie a zelenina - máme ich v obchodoch dostatok?
  10. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 51 638
  2. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 15 636
  3. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 10 019
  4. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 9 383
  5. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 8 134
  6. Na školách potrebujeme kontroverznejšie témy. Byť ticho nepomáha 7 783
  7. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 755
  8. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 5 646
  9. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 5 324
  10. Prehrieva sa vám mobil? Môžete prísť o peniaze 4 976