Prečo jedlá z lietadla chutia hnusne? Dôvodom je aj hluk

Sladké jedlá sú na palube najhoršie, chuť umami je ešte posilnená.

(Zdroj: ILUSTRAČNÉ FOTO – WIKIMEDIA/CC)

ITHACA, BRATISLAVA. Pred piatimi rokmi si nemecká letecká spoločnosť Lufthansa všimla, že jej pasažieri vypili za rok takmer dva milióny litrov paradajkového džúsu. Nechala si spraviť štúdiu, pri ktorej výskumníci zistili, že tento nápoj ľuďom chutí viac vo vzduchu ako na zemi.

Podľa portálu Tech Times určili nízky tlak vdzuchu v kabíne ako príčinu zvýšenej chute na zeleninové šťavy. Najnovšia štúdia vedcov z Cornellovej univerzity naznačuje, že vnímanie chutí je prepojené so zvukom. Zverejnili ju v žurnále Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance.

Článok pokračuje pod video reklamou

V simulovanom prostredí lietadlovej kabíny dávali vedci 48 dobrovoľníkom ochutnávať tekutiny s rôznymi koncentráciami piatich základných chutí. Sladké jedlá dostávali najhoršie a jedlá s chuťou umami, napríklad vývary a mäso, najlepšie hodnotenia.

Pri hluku nad 85 decibelov totiž podľa výskumu horšie reagujú receptory sladkosti, pričom tie pre umami reagujú lepšie. Vnímanie slaných, kyslých a horkých chutí zostalo bez zmeny.

Spôsobujú to zmeny signálov medzi jazykom a mozgom, ktoré podľa Tech Times prechádzajú pozdĺž nervu, ktorý sa v strednom uchu dotýka ušného bubienku.

"Naše výsledky charakterizujú novú zmyslovú interakciu so zaujímavými dôsledkami na vplyv prostredia, v ktorom konzumujeme jedlo," uvádza v tlačovom vyhlásení univerzity spoluautor štúdie Robin Dando.

Množstvu pasažierov nechutí lietadlové jedlo, výsledky výskumu môžu pomôcť leteckým spoločnostiam pripraviť gastro ponuku, na ktorú sa už nebudú ľudia sťažovať. Dovtedy však nebude ničím nezvyčajným, ak si niekto namiesto jedla vypýta radšej jednu Bloody Mary.

http://dx.doi.org/10.1037/xhp0000044

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Saudská Arábia priznala smrť novinára Chášukdžího

Zomrel vraj po bitke s ľuďmi, s ktorými sa na konzuláte zišiel.

DOMOV

Pri samovražde muža zadržaného pre Kuciaka preverujú aj cudzie zavinenie

Zverejnenie identikitu mladíka s jeho smrťou nemusí súvisieť, myslí si Lipšic.

DOMOV

Mladík zbil do krvi expriateľku. Dostal pokutu

Za zlomený nos dostal útočník len 1500 eur.

Autorská strana Michala Havrana

Páči sa ti na južnom Spiši, milá Lívia? (píše Michal Havran)

Je to možné, že sme niečo také dopustili?

Neprehliadnite tiež

PODCAST ZOOM

Zoom: Veľký úspech slovenských vedcov, odhalili tajomstvo Mayov

K zásadnému objavu pomohli moderné technológie.

Ako poletí BepiColombo na Merkúr?

Na Merkúr poletia sedem rokov tri moduly. Jeden ich bude brzdiť a dva sa budú viezť.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  6. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  7. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  8. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  9. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  10. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  1. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  2. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  3. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  4. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  5. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  6. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  7. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  8. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  9. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  10. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 16 399
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 969
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 465
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 713
  5. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 586
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 8 242
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 111
  8. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 5 774
  9. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 5 560
  10. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 5 266