JERUZALEM, BRATISLAVA. Vložíte do stroja kapsulu, kliknete na tlačidlo a v priebehu sekúnd vás čaká chutný obed bez toho, aby ste museli variť či umývať riady.
Izraelská firma Genie by už na budúci rok chcela podľa magazínu Engadget prísť na trh s technológiou, ktorá bude konkurovať chladeným a mrazeným pokrmom do mikrovlnky.
Princíp je jednoduchý a zrejme sa nelíši od poľných pokrmov, ktoré má vo výbave britská či švédska armáda alebo ktoré pre nízku hmotnosť využívajú turisti a priaznivci prírody. Mrazom sušené pokrmy sú v stroji rehydrované a prihriate tak, aby ich bolo možné okamžite servírovať.
Hoci ide o energeticky náročný spôsob uchovávania hotových pokrmov, technológia k dispozície je. Pokrmy sa schladzujú na nízku teplotu a prostredníctvom vákua sa odsáva vlhkosť. Takto sušené jahody nájdete napríklad v raňajkovej müsli zmesi, rovnakým spôsobom sa pripravujú niektoré vakcíny či medicínsky materiál.
Pokrmy sú po strate vody ľahké, dajú sa skladovať pri izbovej teplote a ich trvanlivosť závisí iba od toho, ako rýchlo v nich budú žltnúť obsiahnuté tuky. Praženica, čokoládový koláč či rizoto nie sú ničím výnimočným.
Svojim spôsobom to pripomína ázijské cestoviny, ktoré zalejete horúcou vodou, avšak s omnoho väčším kulinárskym zážitkom.
Cenová politika firmy zatiaľ nie je známa, marketing s kávovými kapsulami a dehydrovanými pokrmami v téglikoch však naznačuje, že by to mohlo fungovať.