SME

K vínu si pustite Čajkovského, radia odborníci

Ak si chcete zvýšiť pôžitok z večere, odborníci radia pustiť si vhodnú hudbu.

(Zdroj: ILUSTRAČNÉ FOTO – SITA/AP)

LONDÝN, PARÍŽ. V malej štýlovej kaviarni vyhráva džezová hudba. Ľudia sa rozprávajú a popíjajú víno. Takáto atmosféra môže podľa psychológov zvýšiť pôžitok z vína aj jedla.

Behaviorálny psychológ Charles Spence z Oxfordu sa snaží zistiť, aká hudba, farba či dokonca hmotnosť príborov v reštaurácii môže zvýšiť pôžitok z vína a jedla.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Čistá chuť nie je zďaleka taká dominantná pri hodnotení jedla, ako si myslíme,“ tvrdí podľa denníka Guardian. Správna hudba k večeri a potešenie, ktoré vyplýva z jedla a pitia, môžu byť podľa neho vyššie.

SkryťVypnúť reklamu

Jedlu pomáha hudba

Niektorí somelieri tvrdia, že chuť, vôňa a zrak sú zmysly, ktoré sú dôležité pri posudzovaní obsahu fľaše.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C3PM2 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu