ARMONK, BRATISLAVA. Ružičkový kel s kardamonom či huby s jahodami – hoci takéto kulinárske kombinácie vyzerajú na prvý pohľad šialene, v skutočnosti chutia. Na to, že ich možno v kuchyni kombinovať navzájom, však neprišli vyhviezdičkovaní šéfkuchári, ale superpočítač.
Už od utorka sa do predaja dostane nová kuchárska knižka, ktorá je výsledkom práce superpočítača Watson. Ten skonštruovala firma IBM s cieľom rozvíjať algoritmy umelej inteligencie. Hoci stroja sa stal známy vďaka víťazstvu v kvíze Jeopardy, teraz mieri k fanúšikom gastronómie.
Analýzou miliónov receptov z rôznych kútov sveta odhalil superpočítač nové kombinácie surovín a pracovných postupov, vďaka čomu vznikli dosiaľ neznáme jedlá.
Inteligentné algoritmy porovnávali nielen to, v akých kombináciách sa suroviny v receptúrach vyskytujú, ale prihliadali aj na ich všeobecne známe vlastnosti, chemické zloženie či chuťové profily.
Výsledkom tejto snahy boli tisíce nových receptov, ktoré šéfkuchári vyskúšali vo svojich kuchyniach. Tie najlepšie a najdostupnejšie teraz podľa magazínu Quartz vychádzajú v knižnej podobe.
Ak chcete nahliadnuť pod pokrievku pripravovaného „Robotouille“, nenechajte s ujsť webovú stránku projektu. Ak radi experimentujete, možno sa vám podarí do kuchárky dopísať nové kulinárske skvosty.