SYDNEY, BRATISLAVA. Pavučiny musia mať dve vlastnosti: lepkavosť, aby dokázali zachytiť korisť, a pružnosť, ktorá pavúkovi oznámi úspešný úlovok.
Siete nie sú vždy rovnaké, pavúky ich menia podľa toho, na akú potravu majú práve chuť.
Vedci z Univerzity Nového Južného Walesu pozorovali správanie križiakov pri love cvrčkov a múch. Výsledky výskumu publikovali v žurnále Royal Society Open Science.
Pavúky si radšej pochutnajú na cvrčkoch, pretože sú výdatnejším zdrojom proteínov.
Cvrčky však narážajú do pavučiny pomerne silno a pri snahe sa od nej odraziť vytvárajú pulzujúce vibrácie. Pavúk, ktorý ich chce chytiť, tak svoju sieť spevní, aby nárazom dokázala lepšie odolávať.
Chytené muchy vďaka svojim krídlam pôsobia na pavučinu inak. „Skôr bzučia, ako pulzujú a na sieť nevyvíjajú taký tlak,“ vysvetľuje pre portál Discovery News Sean Blamires, evolučný biológ, ktorý na štúdii pracoval.
Muchy sú síce menej hodnotným zdrojom proteínov, podľa portálu Phys.org sa však hojnejšie vyskytujú v prírode.
Ak nie je dostatok cvrčkov, pavúk zväčší veľkosť svojej siete aj hustotu pletiva, aby ich chytil čo najviac. Zabezpečí si tým rovnaký prísun proteínov ako z menšieho počtu cvrčkov.
Množstvo proteínu získaného z potravy je pre pavúky smerodajné, pretože proteíny sú základnou stavebnou zložkou pavučín.
V prípade, že pavúk nesprávne odhadne pomer prijatých a spotrebovaných proteínov, môže upriasť nefunkčnú pavučinu.