BRATISLAVA. Takmer štvornásobný nárast za posledných päťdesiat rokov.
Nejako takto vyzerá celosvetová produkcia mäsa a podľa predpovede Potravinovej agentúry OSN medzi rokmi 2000 a 2050 dôjde z globálneho pohľadu k ďalšiemu zdvojnásobeniu.
Príčinou sú rast populácie a zvyšovanie životnej úrovne v rozvojových krajinách.
Ich obyvatelia sa svojimi stravovacími návykmi postupne približujú najbohatším krajinám Západu, no spotreba mäsa rastie aj v oblastiach s hlbokou tradíciou vegetariánskeho spôsobu života – napríklad v Indii.
Je tento nárast dobrou správou? A čo to znamená pre životné prostredie či budúcnosť udržateľnej produkcie potravín?
Priveľa pôdy
Produkcia mäsa si v porovnaní s produkciou rastlinnej potravy vyžaduje veľké množstvo pôdy, vody a ďalších prírodných zdrojov.
Znamená to, že vyprodukovať súčasnými metódami poľnohospodárstva dostatok mäsa pre deväť miliárd ľudí, ktorí budú planétu obývať v roku 2050, nemusí byť možné.
Problémom je, že ľudia sú stvorení jesť mäso. „Ľudský druh je nadizajnovaný tak, aby sme mäso milovali,“ tvrdí antropológ Richard Wrangham z univerzity v Oxforde.