Objavili najpevnejší materiál, nie je to pavučina

Vedci skúmali mechanické vlastnosti zubov morských ulitníkov. Sú pevnejšie ako pavučina.

(Zdroj: University of Portsmouth)

LONDÝN , BRATISLAVA. Pavučina zrejme príde o označenie "najpevnejší známy prírodný materiál". Vedci zistili, že zuby morského ulitníka majú väčšiu odolnosť.

Vedci podľa výskumu v odbornom magazíne Journal of the Royal Society Interface oceňujú vlastnosti pavučiny, jej pevnosť a štruktúru. Lenže výskumníci v Británii prišli na to, že morské slimáky s kužeľovitou ulitou majú zuby s takou pevnou štruktúrou, že ju možno imitovať a potenciálne použiť pri výrobe pretekárskych áut, pri konštrukcii člnov i lietadiel.

Článok pokračuje pod video reklamou

"Až doteraz sme si mysleli, že pavučina je najpevnejší biologický materiál, kvôli jej superpevnosti a možnostiam jej použitia v rôznych oblastiach, od nepriestrelných viest až po počítačovú elektroniku," vysvetlil pre agentúru Reuters profesor Asa Barber z fakulty inžinierstva na britskej Portsmouthskej univerzite, ktorý výskum viedol.

"Teraz sme však zistili, že zuby morského ulitníka majú silu pevnosť, ktorá je teoreticky ešte väčšia," dodal profesor.

Tím výskumníkov podrobne skúmal mechanické vlastnosti zubov morských ulitníkov pomocou veľmi presného mikroskopu atómových síl. Zistili, že zuby obsahujú vlákna z veľmi tvrdého minerálu goethitu, ktorý sa v nich vytvára počas rastu.

Za pomoci mimoriadne odolných zubov ulitníky odstraňujú z povrchov kameňov morské riasy, ktorými sa živia.

DOI: 10.1098/rsif.2014.1326

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Téma: Zdravé zuby a ďasná


Článok je zaradený aj do ďalších tém Zuby

Hlavné správy zo Sme.sk

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Zimný alebo letný, aký čas bude mať Slovensko

Na čo je vlastne dobrá zmena času.

Komentár Petra Schutza

Len či nebola konečnou zadávateľkou veštica

Tóthovo svedectvo o sledovaní je na úrovni nepriameho dôkazu proti Kočnerovi.

Neprehliadnite tiež

Vedci po prvý raz objavili mikroplasty v ľudskej stolici

Ani jeden účastník výskumu nebol vegetarián, všetci jedli jedlo balené v plastoch a pili z plastových fliaš.

Podcast Zoom

Zoom: Mama a mama. Otca už myši nepotrebovali

Nový výskum experimentoval s potomkami párov rovnakého pohlavia.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  2. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  3. Viete, kto stojí za udalosťami Novembra 89?
  4. ČSOB: Najlepšou ochranou proti hackerom sú vzdelaní klienti
  5. V Nemocnici Košice-Šaca pomohla bariatria prvým dvom pacientom
  6. Nevymením peniaze Humenčanov za hodnotenie jednej mimovládky
  7. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  8. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  9. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  10. Dva rekordy na druhý pokus
  1. ČSOB: Najlepšou ochranou proti hackerom sú vzdelaní klienti
  2. Viete, kto stojí za udalosťami Novembra 89?
  3. V Nemocnici Košice-Šaca pomohla bariatria prvým dvom pacientom
  4. Prijatie delegácie z Kyjevskej národnej ekonomickej univerzity
  5. Nevymením peniaze Humenčanov za hodnotenie jednej mimovládky
  6. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  7. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  8. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  9. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  10. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 33 295
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 29 479
  3. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 18 021
  4. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 653
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 8 389
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 7 113
  7. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy 4 466
  8. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 294
  9. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu 4 243
  10. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká 4 126