ANN ARBOR, BRATISLAVA. Niektorým ľuďom nechutí v zime fajčiť. Tučniakom nechutí v zime takmer nič. V ich prirodzenom chladnom prostredí prišli o tri z piatich či šiestich (ako ukazuje nedávny výskum) základných chutí.
Dokážu si užiť iba slané a kyslé potraviny. Ryby, ktoré hltajú bez žuvania, majú mäsovú chuť umami, no ani tú, ani horkú a sladkú nevedia rozoznať.
Vyplýva to zo štúdie genómu tučniakov, ktorú publikoval Jianzhi Zhang z Michiganskej univerzity magazíne Current Biology.
Potrebujú iba niektoré
Zhang podľa portálu The Verge tvrdí, že z jeho predošlých výskumov vyplýva hypotéza, že receptory týchto troch chutí prestávajú poriadne fungovať pri nízkych teplotách.
„Ich zvyk prehĺtať jedlo vcelku a funkcia a štruktúra ich jazyka naznačujú, že nepotrebujú tieto chuťové vnemy,“ vysvetľuje Zhang pre BBC.
Jeho výskum vychádza iba z analýzy DNA, na potvrdenie záverov treba tučniaky pozorovať v reálnom živote.
„Musíme sledovať, ako reagujú, keď im dáme niečo kyslé. Iba tak dokážeme zistiť, aké chute naozaj cítia,“ hovorí pre aj David Yarmolinsky, výskumník chutí na Columbijskej univerzite.
Tučniakom totiž podľa magazínu New Scientist zostala kyslá chuť, aby sa vedeli vyhnúť pokazenému jedlu, a slaná chuť, aby dokázali sledovať príjem soli.
Jednotlivé druhy tučniakov mohli o ostatné chute prísť už v časoch spoločného predka, ktorému v mrazivom prostredí niektoré gény postupne degenerovali a vytratili.
Vyhranené chute
O sladkú chuť prišli všetky vtáky už pred sto miliónmi rokov, výnimkou sú kolibríky, ktoré sa živia nektárom kvetov. Ani mačky ju necítia, rovnako ani upírie netopiere, ktoré nerozoznávajú ani chuť umami.
Zhang už v minulosti podľa New Scientist zistil, že pri zmene jedálneho lístka z mäsa na bambus prišli o vnemy umami aj pandy veľké.
Kým žiadne zviera neprišlo o všetky základné chute, najhoršie sú na tom delfíny a veľryby, ktoré vnímajú iba slanú.