Tučniaky cítia iba dve chute, o tri zvyšné prišli

Tučniaky vedia vnímať iba slanú a kyslú, ostatné chute nepotrebujú.

(Zdroj: SITA/AP)

ANN ARBOR, BRATISLAVA. Niektorým ľuďom nechutí v zime fajčiť. Tučniakom nechutí v zime takmer nič. V ich prirodzenom chladnom prostredí prišli o tri z piatich či šiestich (ako ukazuje nedávny výskum) základných chutí.

Dokážu si užiť iba slané a kyslé potraviny. Ryby, ktoré hltajú bez žuvania, majú mäsovú chuť umami, no ani tú, ani horkú a sladkú nevedia rozoznať.

Vyplýva to zo štúdie genómu tučniakov, ktorú publikoval Jianzhi Zhang z Michiganskej univerzity magazíne Current Biology.

Potrebujú iba niektoré

Zhang podľa portálu The Verge tvrdí, že z jeho predošlých výskumov vyplýva hypotéza, že receptory týchto troch chutí prestávajú poriadne fungovať pri nízkych teplotách.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Ich zvyk prehĺtať jedlo vcelku a funkcia a štruktúra ich jazyka naznačujú, že nepotrebujú tieto chuťové vnemy,“ vysvetľuje Zhang pre BBC.

Jeho výskum vychádza iba z analýzy DNA, na potvrdenie záverov treba tučniaky pozorovať v reálnom živote.

„Musíme sledovať, ako reagujú, keď im dáme niečo kyslé. Iba tak dokážeme zistiť, aké chute naozaj cítia,“ hovorí pre aj David Yarmolinsky, výskumník chutí na Columbijskej univerzite.

Tučniakom totiž podľa magazínu New Scientist zostala kyslá chuť, aby sa vedeli vyhnúť pokazenému jedlu, a slaná chuť, aby dokázali sledovať príjem soli.

Jednotlivé druhy tučniakov mohli o ostatné chute prísť už v časoch spoločného predka, ktorému v mrazivom prostredí niektoré gény postupne degenerovali a vytratili.

Vyhranené chute

O sladkú chuť prišli všetky vtáky už pred sto miliónmi rokov, výnimkou sú kolibríky, ktoré sa živia nektárom kvetov. Ani mačky ju necítia, rovnako ani upírie netopiere, ktoré nerozoznávajú ani chuť umami.

Zhang už v minulosti podľa New Scientist zistil, že pri zmene jedálneho lístka z mäsa na bambus prišli o vnemy umami aj pandy veľké.

Kým žiadne zviera neprišlo o všetky základné chute, najhoršie sú na tom delfíny a veľryby, ktoré vnímajú iba slanú.

DOI: 10.1016/j.cub.2015.01.026

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ochrana pred tropickou horúčavou
  2. Keď Slováci krotia morský vietor
  3. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  4. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  5. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  6. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000€
  7. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  8. Vizuálny smog je problém
  9. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  10. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou
  1. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  2. Keď Slováci krotia morský vietor
  3. Ochrana pred tropickou horúčavou
  4. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  5. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  6. Savills Investment Management kupuje Gdanski Business Center II
  7. Škôlka od srdca
  8. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000€
  9. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  10. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  1. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 15 486
  2. Vizuálny smog je problém 9 663
  3. Reportáž: Hranolky z McDonald’s sú zložené z 5 ingrediencií 8 891
  4. Objavte najvzácnejšiu hubu na svete. Rastie na Liptove 6 972
  5. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 5 024
  6. Spoznajte exotický Zanzibar od severu až po juh 4 322
  7. Prešovská Spinea tromfla Japoncov a spresnila roboty 4 069
  8. Historickým vláčikom sa prichádza previezť stále viac turistov 3 461
  9. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 3 456
  10. Dovolenka pri Mŕtvom mori a tipy na overené hotely 3 383