SME

Tučniaky cítia iba dve chute, o tri zvyšné prišli

Tučniaky vedia vnímať iba slanú a kyslú, ostatné chute nepotrebujú.

(Zdroj: SITA/AP)

ANN ARBOR, BRATISLAVA. Niektorým ľuďom nechutí v zime fajčiť. Tučniakom nechutí v zime takmer nič. V ich prirodzenom chladnom prostredí prišli o tri z piatich či šiestich (ako ukazuje nedávny výskum) základných chutí.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dokážu si užiť iba slané a kyslé potraviny. Ryby, ktoré hltajú bez žuvania, majú mäsovú chuť umami, no ani tú, ani horkú a sladkú nevedia rozoznať.

Vyplýva to zo štúdie genómu tučniakov, ktorú publikoval Jianzhi Zhang z Michiganskej univerzity magazíne Current Biology.

Potrebujú iba niektoré

Zhang podľa portálu The Verge tvrdí, že z jeho predošlých výskumov vyplýva hypotéza, že receptory týchto troch chutí prestávajú poriadne fungovať pri nízkych teplotách.

SkryťVypnúť reklamu

„Ich zvyk prehĺtať jedlo vcelku a funkcia a štruktúra ich jazyka naznačujú, že nepotrebujú tieto chuťové vnemy,“ vysvetľuje Zhang pre BBC.

Jeho výskum vychádza iba z analýzy DNA, na potvrdenie záverov treba tučniaky pozorovať v reálnom živote.

„Musíme sledovať, ako reagujú, keď im dáme niečo kyslé. Iba tak dokážeme zistiť, aké chute naozaj cítia,“ hovorí pre aj David Yarmolinsky, výskumník chutí na Columbijskej univerzite.

Tučniakom totiž podľa magazínu New Scientist zostala kyslá chuť, aby sa vedeli vyhnúť pokazenému jedlu, a slaná chuť, aby dokázali sledovať príjem soli.

Jednotlivé druhy tučniakov mohli o ostatné chute prísť už v časoch spoločného predka, ktorému v mrazivom prostredí niektoré gény postupne degenerovali a vytratili.

Vyhranené chute

O sladkú chuť prišli všetky vtáky už pred sto miliónmi rokov, výnimkou sú kolibríky, ktoré sa živia nektárom kvetov. Ani mačky ju necítia, rovnako ani upírie netopiere, ktoré nerozoznávajú ani chuť umami.

SkryťVypnúť reklamu

Zhang už v minulosti podľa New Scientist zistil, že pri zmene jedálneho lístka z mäsa na bambus prišli o vnemy umami aj pandy veľké.

Kým žiadne zviera neprišlo o všetky základné chute, najhoršie sú na tom delfíny a veľryby, ktoré vnímajú iba slanú.

DOI: 10.1016/j.cub.2015.01.026

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  4. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike?
  5. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva
  6. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu?
  7. Green Corner: zelené bývanie blízko centra s prvou splátkou 10 %
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky
  1. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  2. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii
  3. Zlatý sen vo vzduchu
  4. Sapara a Nagy povzbudzovali malých futbalistov a futbalistky
  5. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  6. Pozvánka, ktorá sa neodmieta: oslávte 25 rokov s Kauflandom
  7. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  8. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia
  1. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 7 628
  2. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 5 282
  3. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 5 194
  4. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 5 060
  5. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 4 025
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 870
  7. Slováci posielajú na MS mladíkov. Kedy hrajú a kde ich sledovať? 2 202
  8. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 1 972
SkryťZatvoriť reklamu