MELBOURNE, BRATISLAVA. Sladké, slané, horké a kyslé. Štyri základné chute, ktoré by vedel vymenovať každý. Niektorí by možno vedeli pridať aj piatu chuť - umami, ktorá pribudla v roku 2002. Vyvoláva ju napríklad glutaman sodný a vedci ju spájajú s mäsom, zeleninou či mliečnymi výrobkami.
Aristoteles však už viac ako tristo rokov pred našim letopočtom pripisoval špecifickú chuť aj masti. No v modernej vede sa podľa denníka The Guardian viazala skôr na textúru jedla, uvoľňovanie príchuti a termálne vlastnosti v potravinách.
Čoskoro by však mohol mať dávny filozof pravdu a mastná by sa mohla stať šiestou chuťou.
Päť kritérií
Príchuť cítime vďaka jazyku a čuchu. Napríklad čokoládová zmrzlina chutí na jazyku sladko, čokoládu cítime vďaka nosu. Chuť je však zmyslový vnem, ktorý podľa portálu Forbes vnímame iba jazykom. Na to, aby bol nejaký nový vnem zaradený medzi základné chute, musí spĺňať päť kritérií.
Mal by vyvolávať jednoznačné podnety. To pri mastnej chuti platí, sú výsledkom rozkladu tukov a mastných kyselín.