SME

Odhalili novú chuť, človek ich rozoznáva šesť

Objavenie novej chuti môže pomôcť v budúcom boji proti obezite.

(Zdroj: ILUSTRAČNÉ – SITA/AP)

MELBOURNE, BRATISLAVA. Sladké, slané, horké a kyslé. Štyri základné chute, ktoré by vedel vymenovať každý. Niektorí by možno vedeli pridať aj piatu chuť - umami, ktorá pribudla v roku 2002. Vyvoláva ju napríklad glutaman sodný a vedci ju spájajú s mäsom, zeleninou či mliečnymi výrobkami.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aristoteles však už viac ako tristo rokov pred našim letopočtom pripisoval špecifickú chuť aj masti. No v modernej vede sa podľa denníka The Guardian viazala skôr na textúru jedla, uvoľňovanie príchuti a termálne vlastnosti v potravinách.

SkryťVypnúť reklamu

Čoskoro by však mohol mať dávny filozof pravdu a mastná by sa mohla stať šiestou chuťou.

Päť kritérií

Príchuť cítime vďaka jazyku a čuchu. Napríklad čokoládová zmrzlina chutí na jazyku sladko, čokoládu cítime vďaka nosu. Chuť je však zmyslový vnem, ktorý podľa portálu Forbes vnímame iba jazykom. Na to, aby bol nejaký nový vnem zaradený medzi základné chute, musí spĺňať päť kritérií.

Mal by vyvolávať jednoznačné podnety. To pri mastnej chuti platí, sú výsledkom rozkladu tukov a mastných kyselín.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C3MTM na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu