Slovák prerazil v najlepšom vedeckom magazíne, s evolúciou lebky v Nature

Vedec zo Slovenska je jedným z hlavných autorov v najprestížnejšom vedeckom časopise Nature.

Nový výskum mení počiatok evolučného príbehu modernej lebky.(Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA. Základné princípy evolúcie sú vedecky opísané už viac ako stopäťdesiat rokov. Vedci však podrobnosti vývoja organizmov skúmajú dodnes.

Okrem iného aj tak, že pozorujú vývin a dospievanie jednotlivých organizmov, aby pochopili, ako sa konkrétne časti tela menia. Práve v tomto odbore, nazývanom evolučná vývinová biológia, zaznamenal veľký úspech vedec zo Slovenska.

Biológ David Jandzík, ktorý pôsobil aj na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského, spolu s Aaronom Garnettom a pod vedením Daniela Medeirosa opísali spôsob, akým evolúcia začala vytvárať hlavu a lebku moderných stavovcov.

Článok pokračuje pod video reklamou

Ich výskum publikoval Nature, najprestížnejší vedecký časopis na svete.

Nový pôvod lebky

„Naše výsledky naznačujú, že pôvod kostry hlavy stavovcov nezávisel od evolúcie nového kostrového tkaniva, ako sa predpokladalo doteraz, ale od rozšírenia tohto tkaniva naprieč hlavou,“ opisujú autori hlavné zistenie štúdie.

„Ukázali sme, že vlajkový definičný znak stavovcov, lebka z velkej časti embryonálne vznikajúca z bunkovej chrupky s kolagénom, nie je v skutočnosti ich vynálezom, ale zdedili ho od dávneho predka všetkých chordátov,“ povedal pre SME Jandzík.

Spolu s kolegami z University of Colorado Boulder tiež našiel ďalšiu podporu pre hypotézu o tom, že zásadný prínos pre vývoj stavovcov mala evolúcia génovej cis-regulácie, čiže zmeny v častiach DNA, ktorá reguluje aktivitu okolitých génov.

Vznik jednoznačne definovanej hlavy s mozgom priniesol dávnym stavovcom zásadnú výhodu. Okrem iného mohla evolúcia otvoriť dvere rozvoju inteligencie a oveľa dokonalejších zmyslových orgánov.

Súčasná hypotéza tvrdí, že pri vývoji hlavy raných stavovcov hrala zásadnú úlohu takzvaná neurálna lišta, ktorá prechodne vzniká pri vývine embrya. Štúdia v Nature ukázala, že kostrovité tkanivo vznik lišty predchádzalo.

„U bezstavovcov chrupkové tkanivo, rovnako ako neurálnu lištu, z ktorej pochádzajú chrupkové bunky, doteraz nikto nezistil,“ komentoval výskum Vladimír Kováč z Prírodovedeckej fakulty UK, ktorý sa na výskume nepodieľal.

Nature otvára dvere

Byť hlavným autorom štúdie publikovanej v časopise Nature je vo vedeckej komunite znakom prestíže a výrazným zlepšením profesionálneho životopisu. Články v najprestížnejších časopisoch pomáhajú získavať výskumné granty, ale lákajú aj nových spolupracovníkov.

Podľa Jandzíka je okrem lepšieho finančného zázemia jednou z hlavných výhod práce v USA efektívne využívanie postdoktorandských študentov, ktorí sú vo výskume hlavnou silou pri získavaní vedeckých dát.

Podotkol tiež, že americké prostredie ponúka pre vedeckých pracovníkov výrazne vyššiu efektivitu riadenia aj menej byrokracie.

Aj keď práca vznikla na americkej univerzite, Jandzík je pod štúdiou podpísaný aj ako pracovník svojej materskej školy - Univerzity Komenského. Momentálne je na dlhodobom neplatenom voľne.

doi:10.1038/nature14000

Chcete dostať upozornenie na najnovší článok tohto autora?
Objednajte si notifikáciu priamo na váš e-mail.
Odoberať autora na email

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  3. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  10. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 21 970
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 533
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 15 425
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 11 533
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 729
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 4 834
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 211
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 328
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 2 174
  10. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 147