GAINESVILLE, BRATISLAVA. Každý človek môže vypiť istý objem alkoholu, kým mu nepríde zle. Túto schopnosť získali naši predkovia pred desiatkami miliónov rokov, čím sa odčlenili z vývojovej vetvy iných primátov. Informuje o tom magazín Science na základe zistení biológov z floridského Santa Fe College.
Telo podľa štúdie v PNAS spracováva etanol pomocou série proteínov vrátane kľúčového enzýmu ADH4. Pred päťdesiatimi miliónmi rokov ho mali všetky primáty rovnaký, no bol príliš slabý a nedokázal alkohol rozkladať.
O 40 miliónov rokov neskôr sa u spoločných predchodcov ľudí, šimpanzov a goríl, objavila o 40 percent účinnejšia mutácia.
V tom čase sa planéta otepľovala a primáty začali jesť aj ovocie, ktoré zo stromov spadlo na zem. Vplyvom baktérií kvasiniek sa jeho cukry menili na alkohol, pričom takto opité primáty si nedokázali obrániť svoje územie či vydať sa za potravou.
Primáty, ktorým sa vyvinula tolerancia na etanol, tak získali nové zdroje potravy. Prepojenie alkoholu s dôležitými zásobami jedla začalo tiež v mozgu vytvárať spojitosť medzi alkoholom a pôžitkom z jeho požívania.