SME
Štvrtok, 29. júl, 2021 | Meniny má MartaKrížovkyKrížovky

Prečo ľudia začali žiť pod Himalájami? Odpoveďou je jačmeň

Odolnejšie obilie usadilo farmárov aj vo vyšších nadmorských výškach.

V horách je život náročnejší.V horách je život náročnejší. (Zdroj: ILUSTRAČNÉ – SITA/AP)

BRATISLAVA. Nie je to práve najpravdepodobnejšie miesto na život. Vysoká nadmorská výška nad tritisíc metrov znamená redší vzduch, väčšiu námahu i ďalšie zdravotné riziká.

Napriek tomu archeologické výskumy ukazujú, že ľudia žili vo vysokých nadmorských výškach už pred tisícročiami. Niektoré nálezy naznačujú, že na Tibetskej náhornej plošine žili ľudia pred desaťtisíc rokmi.

Otázkou však zostávalo, prečo sa ľudia do takýchto nehostinných podmienok vybrali a čo im umožnilo prežiť. Medzinárodný tím vedcov sa preto rozhodol preskúmať rôzne vzorky obilia z desiatok miestnych nálezísk.

Skryť Vypnúť reklamu

Výsledky podľa štúdie v magazíne Science ukázali, že za životom pod vysokými štítmi sa môže ukrývať zmena stravy - ľudia vymenili pšeno za jačmeň.

Odolný jačmeň

Ukazuje sa, že do obdobia pred zhruba 3600 rokmi sa ľudia neusádzali vyššie než vo výške asi 2500 metrov nad morom. No niekde v tom čase sa títo skorí farmári začali presúvať vyššie a dôvodom môže byť odolnejšie obilie, ktoré lepšie zvládlo studené podnebie.

„Až niekedy pred 3600 rokmi, keď objavili odolnejší jačmeň a pšenicu, možno dokonca ovce, mohli ľudia pokračovať vo svojom presune vyššie,“ tvrdí výskumný tím podľa magazínu Nature.

Odborníci sa domnievajú, že už predtým raní poľnohospodári experimentovali s rôznym obilím, až napokon narazili na to najvhodnejšie.

Lovci tam boli skôr

Predpokladá sa, že k zdomácneniu jačmeňa a pšenice došlo takmer pred jedenásťtisíc rokmi niekde na území Levantu či celého takzvaného úrodného polmesiaca a plodiny i poľnohospodárske techniky sa postupne s migrujúcim obyvateľstvom rozšírili po celom svete.

Skryť Vypnúť reklamu

Otázkou však zostáva, ako presne a prečo sa dostali až pod Himaláje. Neznamená to však, že pred príchodom odolných plodín v tejto oblasti ľudia vôbec nežili. Genetické výskumy naznačujú, že prispôsobovať sa miestnym podmienkam začali obyvatelia oblasti už skôr, v období lovcov a zberačov.

„Je tu navyše množstvo miest, ktoré môžeme jasne priradiť k lovcom a zberačom,“ zdôrazňuje aj archeológ Mark Aldenderfer z Kalifornskej univerzity. „Neznamená to, že predtým, ako sa ukázali farmári, sa tam nič nedialo.“

DOI: 10.1126/science.1189406

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková sa teší po tom, čo vyhrala kvalifikáciu trapu.

Olympijské hry minúta po minúte (live). Sledujte online letnú olympiádu z dňa 6 (29.7.2021) v Tokiu 2020 / 2021.


Sportnet 7 h
Minister vnútra SR Roman Mikulec a predseda vlády SR Eduard Heger.

Rátalo sa s tým, že by sa mohli stretnúť vo štvrtok.


10 h

Neprehliadnite tiež

Sila je základný pojem vo fyzike. Prečo existuje?


a 1 ďalší 19 h

Inzercia - Tlačové správy

  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  2. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  3. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  4. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  5. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  7. Lenivý brunch s Muchom
  8. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  9. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny
  1. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  2. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  5. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Keď ekológia spája
  8. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  9. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 302
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 138
  3. Od Česka až po Jadran 3 626
  4. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 415
  5. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 284
  6. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 117
  7. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 111
  8. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 2 897
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 760
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny 2 155