Dávni gladiátori bývali vegetariáni

Analýza kostí bojovníkov v tureckom Efeze odhalila, že gladiátori pili aj nápoj vyrobený z rastlinného popola.

Gladiátori jedli najmä zeleninu. ⋌ILUSTRAČNÉ FOTO – SITA(Zdroj: ILUSTRAČNÉ – SITA/AP)

LONDÝN, AIX EN PROVENCE. Boli to najmä vojnoví zajatci, otroci či zločinci. Ale aj ľudia, ktorí dobrovoľne trénovali, aby sa mohli zúčastniť na boji v aréne s tisíckami divákov. Ich šancu na prežitie, v priemere jedna ku deviatim, mohla okrem tréningu zlepšiť aj strava. A to nie hocijaká.

Podľa najnovšej štúdie lekárov z Lekárskej univerzity vo Viedni a z univerzity vo švajčiarskom Berne boli gladiátori hlavne vegetariáni. Odhalila to analýza kostí 22 bojovníkov nájdených pri vykopávkach v starobylom meste Efez.

Článok pokračuje pod video reklamou

Analýza kostí

Kosti z gladiátorského cintorína pochádzajú z obdobia asi pred 1800 rokmi z vtedajšieho rímskeho mesta, ktoré je dnes súčasťou Turecka. Vtedy bol však Efez hlavným mesto rímskej provincie Ázia s viac ako 200-tisíc obyvateľmi.

Analýza kostí podľa štúdie v PLoS One odhalila, že typickým jedlom rímskych bojovníkov bývali pšenica, jačmeň a fazuľa bôby. Naopak, mäso či mliečne výrobky takmer vôbec nekonzumovali.

Vedci tiež našli dôkazy, že gladiátori pili nápoj vyrobený z rastlinného popola. Ten slúžil najmä na posilnenie zdravia po bojoch a tréningoch.

„Popol rastlín zrejme konzumovali na spevnenie tela po fyzickej námahe a na podporu lepšieho hojenia kostí,“ tvrdí podľa BBC Fabian Kanz z Ústavu súdneho lekárstva na Lekárskej univerzite vo Viedni. Nápoj prirovnal k horčíku a vápniku vo forme šumivých tabliet, ktoré dnešní ľudia užívajú po fyzickej námahe.

Iný región?

Výskumníci našli aj kosti dvojice ľudí, ktorí zjavne konzumovali inú stravu: mala oveľa vyšší podiel živočíšnych bielkovín a nižší obsah fazule bôbov či strukovín.

Pravdepodobne to svedčí o tom, že títo gladiátori pochádzali z inej časti ríše s iným typom stravy. Ďalšou fázou výskumu preto je zistiť, kde títo bojovníci žili.

Doi: 10.1371/journal.pone.0110489

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. S dobrým pivom leto chutí
  2. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  3. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  4. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  5. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  6. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  7. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  8. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  1. Spomaľovači internetu v mobile – 5 tipov ako s nimi zatočíte
  2. Create your own map in a new museum
  3. Ako bojovať proti plesniam v interiéri
  4. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  5. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  6. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  7. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  8. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  9. S dobrým pivom leto chutí
  10. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 27 820
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 25 179
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 21 617
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 11 755
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 592
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 774
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 846
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 389
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 179
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 853