LONDÝN, AIX EN PROVENCE. Vo východnej Ázii, v Európe či v Spojených štátoch trpia ľudia rovnakými typmi alergií na potraviny. Existuje však výnimka: na Západe sa približne dvakrát častejšie vyskytujú alergici na arašidy.
Vedci teraz čiastočne zistili prečo. Východoázijská populácia totiž častejšie konzumuje varené alebo surové struky ako pražené. Podľa štúdie publikovanej v Journal of Allergy and Clinical Immunology vyvolávajú pražené arašidy alergické reakcie s väčšou pravdepodobnosťou ako surové.
Vedci z Oxfordskej univerzity to zistili pri testoch na myšiach. Zvieratá reagovali na pražené vzorky silnejšími imunitnými reakciami. Výskum zistil, že alergie na arašidy spôsobujú najmä chemické procesy pri vysokej teplote praženia, ktoré môžu narušiť imunitný systém organizmu a vyvolať alergické reakcie.
U ľudí sa imunitné reakcie líšia. Niektoré môžu byť mierne, čo sa prejavuje napríklad vyrážkami, iné môžu byť nebezpečnejšie: napríklad opuchy v ústach či ťažkosti s dýchaním. Za rozdiely môžu gény, ktoré regulujú imunitný systém.
„Je to prvýkrát, čo sa potenciálny spúšťač alergie na arašidy priamo prejavil,“ povedal podľa BBC Quentin Sattentau, ktorý viedol výskum.
„Náš výskum je len v rannej fáze a myslíme si, že by bolo predčasné, aby sa zastavilo praženie arašidov, kým sa nevykonajú ďalšie testy na potvrdenie tohto výsledku.“