Podľa štúdie vedcov z americkej Ohio State University rastú kultúrne rastliny rýchlejšie, keď spaľovaním fosílnych palív zároveň stúpa obsah oxidu uhličitého v atmosfére. Toto na prvý pohľad pozitívum má však svoju tienistú stránku, pretože súčasne sa zhorší kvalita úrody, upozorňuje časopis New Phytologist.
Tím na čele s Petrom Curtisom analyzoval štúdie z rokov 1993-2000, pričom si všímal vplyv oxidu uhličitého na rast divokých a úžitkových rastlín. Kvalita úrody klesne najmä preto, lebo plody a semená vplyvom rýchleho rastu budú obsahovať menej dôležitých látok, napríklad dusíka. Ten je základným prvkom pre tvorbu proteínov. Menej živín v rastlinách na pozadí súčasného scenára vypúšťania oxidu uhličitého podľa Curtisa znamená, že človek bude musieť jesť viac potravín. Z dlhodobého hľadiska môžu vzniknúť aj problémy pri kŕmení úžitkových zvierat obilninami s nízkym obsahom živín, čím by sa zhoršila kvalita mäsa.
Iná je situácia pri voľne rastúcich rastlinách. Tie tiež vplyvom oxidu uhličitého rastú rýchlejšie, ale jeho nadbytok využívajú skôr na obranu a prežitie ako na zvýšenú reprodukciu, tvrdí Curtis. Kultúrne rastliny sú zasa lepšie chránené pred chorobami a škodcami a nadbytočný oxid uhličitý využívajú na zintenzívnenie reprodukcie.
(tasr)