Der Spiegel: Verejná pitva je skôr hororom ako vysvetlením

Hamburg 25. novembra (TASR) - Jürgen Westermann, riaditeľ Ústavu anatómie v Lübecku, sa v rozhovore pre najnovšie vydanie nemeckého spravodajského magazínu ...

Hamburg 25. novembra (TASR) - Jürgen Westermann, riaditeľ Ústavu anatómie v Lübecku, sa v rozhovore pre najnovšie vydanie nemeckého spravodajského magazínu Der Spiegel vyjadruje k činnosti "plastinátora" Günthera von Hagensa, ktorý vo Veľkej Británii vykonal uplynulý týždeň pri príležitosti kontroverznej výstavy Svety tiel verejnú pitvu.

Podľa nemeckého odborníka záleží vykonanie verejnej pitvy od viacerých okolností - inak sa na pitvu ľudského tela pozerá, keď o ňu prejavia záujem napríklad zdravotné sestry alebo študenti, inak, keď ide o divadlo pre verejnosť. V druhom prípade hodnotí Dr.Westermann pitvu človeka ako negatívny jav.

Nemecký patológ nepopiera, že von Hagens si svojou technikou plastinácie, konzervovania ľudských tiel, získal v anatómii isté zásluhy. K jeho výkonom ho ale hnala komercia a je otázne, či nezabudol rešpektovať dôstojnosť ľudí, ktorí mu dali svoje telesné schránky k dispozícii.

Na otázku, či je správne zakazovať verejné pitvy úradnou cestou, Westermann odpovedá: "Verejnosť má v princípe právo dozvedieť sa, čo sa v anatómii deje. Naši študenti sa však zamestnávajú mŕtvym ľudským telom celý rok, štyri hodiny v týždni. Nedokážem si predstaviť, čo sa môže 650 divákov dozvedieť v priebehu 90 minút o žalúdku, srdci alebo pľúcach. V tomto prípade nejde o vysvetlenie ale o horor, ktorý je celej anatómii skôr na škodu ako na osoh, dodáva Dr.Westermann.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Ako sme sa dostali až sem? Kto nechal Kočnera vyrásť

Čo majú spoločné Kočnerove kauzy?

Neprehliadnite tiež

Podcast Zoom

Zoom: Objavil veci, ktoré dnes považujeme za banality

Pripomíname si Gustava Roberta Kirchhoffa.

Svetový summit robotiky v Japonsku sa zameriava na spolužitie ľudí a robotov

Návštevníci si môžu prehliadnuť najnovšie robotické technológie.

Rusko obnoví štarty rakiet Sojuz zrejme na budúci týždeň

Krajina pozastavila z kozmodrómu Bajkonur všetky pilotované lety.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  3. Rozprávkové tankovanie
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  6. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  7. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  8. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  2. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  3. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  4. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  5. Rozprávkové tankovanie
  6. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  7. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  8. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  9. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 15 050
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 928
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 445
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 393
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 458
  6. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 8 665
  7. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 562
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 7 047
  9. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 914
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 953