Pokúšajú sa vytvoriť oriešky vhodné pre alergikov

Vedci hľadajú spôsob, ako vytvoriť oriešky kešu, ktoré by mohli jesť aj alergici.

Vytvoria kešu pre alergikov?(Zdroj: ILUSTRAČNÉ – SITA/AP)

BRATISLAVA. Sú ich milióny po celom svete. A dosiaľ najlepšou radou pre takýchto alergikov háklivých na oriešky bolo, aby sa podobným potravinám dôsledne vyhýbali.

Nový výskum však naznačuje aj iné riešenie. Vedci sa pokúšajú upraviť kešu, arašidy či lieskovce tak, aby na ne imunitný systém nereagoval prehnane a neprimerane.

Rozbiť proteíny

„Jedinou široko akceptovanou ochranou pred alergickou reakciou bolo: držte sa ďalej od takéhoto jedla,“ hovorí podľa magazínu Science molekulárny biológ Christopher Mattison z amerického ministerstva pôdohospodárstva.

Článok pokračuje pod video reklamou

Práve jeho výskum však v magazíne Journal of Agricultural and Food Chemistry opisuje iný prístup - pokus zmeniť jedlo namiesto správania alergikov.

Množstvo alergických reakcií funguje tak, že imunitný systém zareaguje na špecifickú bielkovinu v jedle, produkuje protilátky a nasleduje nepríjemná reakcia tela niekedy až s rizikom smrti.

Vedci sa preto rozhodli upraviť proteíny v orieškoch kešu tak, aby tieto alergény rozbili na menšie kúsky, čím o polovicu znížili schopnosť imunoglobulínu E rozoznať nebezpečné proteíny.

Teoreticky by sa tak zredukovala odpoveď imunitného systému.

Ďalšie kroky

Výskum čiastočný úspech dosiahol vďaka siričitanu sodnému, látke, ktorá sa považuje za bezpečnú. Podobný postup by sa tak dal využiť aj v priemyselných podmienkach.

Odborníci zatiaľ zdôrazňujú, že aktuálny výsledok je relatívne malý a v prípade silných alergikov by stále nasledovala nepríjemná imunitná reakcia. Mattison však hovorí o prvom kroku na dlhej ceste a jeho tím plánuje modifikovať celé kešu oriešky, nielen ich proteínový extrakt.

DOI: 10.1021/jf501117p

Chcete dostať upozornenie na najnovší článok tohto autora?
Objednajte si notifikáciu priamo na váš e-mail.
Odoberať autora na email

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  2. GOPASS-dovolenka, ktorá sa oplatí
  3. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  4. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  5. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  6. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  7. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  8. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  10. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 28 798
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 20 811
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 19 658
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 13 956
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 646
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 3 819
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 811
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 121
  9. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 2 055
  10. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších! 2 009