BRATISLAVA. Sú ich milióny po celom svete. A dosiaľ najlepšou radou pre takýchto alergikov háklivých na oriešky bolo, aby sa podobným potravinám dôsledne vyhýbali.
Nový výskum však naznačuje aj iné riešenie. Vedci sa pokúšajú upraviť kešu, arašidy či lieskovce tak, aby na ne imunitný systém nereagoval prehnane a neprimerane.
Rozbiť proteíny
„Jedinou široko akceptovanou ochranou pred alergickou reakciou bolo: držte sa ďalej od takéhoto jedla,“ hovorí podľa magazínu Science molekulárny biológ Christopher Mattison z amerického ministerstva pôdohospodárstva.
Práve jeho výskum však v magazíne Journal of Agricultural and Food Chemistry opisuje iný prístup - pokus zmeniť jedlo namiesto správania alergikov.
Množstvo alergických reakcií funguje tak, že imunitný systém zareaguje na špecifickú bielkovinu v jedle, produkuje protilátky a nasleduje nepríjemná reakcia tela niekedy až s rizikom smrti.
Vedci sa preto rozhodli upraviť proteíny v orieškoch kešu tak, aby tieto alergény rozbili na menšie kúsky, čím o polovicu znížili schopnosť imunoglobulínu E rozoznať nebezpečné proteíny.
Teoreticky by sa tak zredukovala odpoveď imunitného systému.
Ďalšie kroky
Výskum čiastočný úspech dosiahol vďaka siričitanu sodnému, látke, ktorá sa považuje za bezpečnú. Podobný postup by sa tak dal využiť aj v priemyselných podmienkach.
Odborníci zatiaľ zdôrazňujú, že aktuálny výsledok je relatívne malý a v prípade silných alergikov by stále nasledovala nepríjemná imunitná reakcia. Mattison však hovorí o prvom kroku na dlhej ceste a jeho tím plánuje modifikovať celé kešu oriešky, nielen ich proteínový extrakt.