es, výskumy ukazujú, že zvýšená konzumácia citrusových plodov podstatne znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb a infarktu.
Štúdia, ktorá zahŕňala 75-tisíc žien a 38-tisíc mužov ukázala, že látky, ktoré citrusy obsahujú, znižujú krvný tlak – jeden z najdôležitejších faktorov vzniku kardiovaskulárnych chorôb. Takéto účinky sa napríklad zistili u látok, ktoré obsahuje pomarančový džús – draslík, kyselina listová a vitamín C. Steven Nagy zo štátneho departmentu citrusov na Floride potvrdil, že tieto látky pôsobia ako antioxidanty, majú protirakovinový účinok a pôsobia tiež proti vírusovým infekciám a zápalovým procesom v organizme. Okrem toho chránia steny v tepnách pred zanášaním a upchávaním a posilňujú imunitný systém. Ďalšia nezávislá štúdia Elzbiety Kurowskej z KGK Synergize Inc. ukázala, že pitie troch pohárov pomarančového džúsu denne zvyšuje hladinu tzv. „dobrého“ cholesterolu (HDL) o viac ako 20 percent a znižuje pomer „zlého“ (LDL) a „dobrého“ cholesterolu o 16 percent. Predpokladá sa, že HDL chráni pred chorobami srdca.
Dôležitý je tiež fakt, že ochranné účinky spomínaných látok z citrusových plodov majú dlhodobý charakter. (AP, Reuters, MIT, 5D)