PRAHA, BRATISLAVA. Na Slovensku má cukrovku druhého typu viac ako 350-tisíc ľudí. A toto číslo sa každým rokom zvyšuje. Jedným zo spôsobov boja proti tomuto ochoreniu by mohla byť strava dvakrát denne.
Tvrdí to štúdia lekárov z Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny v Prahe publikovaná v časopise Diabatetologia. Lekári v nej skúmali dve skupiny po 27 ľudí vo veku 30 až 70 rokov s cukrovkou druhého typu.
Počas dvanástich týždňov dávali obom skupinám stravu s rovnakou kalorickou hodnotou. Kým prvá ju mala rozdelenú na šesť jedál počas dňa, druhá dostávala jedlo len dvakrát – raňajky medzi šiestou a desiatou hodinou a obed medzi dvanástou a šestnástou hodinou.
Po dvanástich týždňoch prešli pacienti z oboch skupín na druhý stravovací režim. Tak lekári zistili, že tí, ktorí jedli dvakrát denne, schudli viac a výraznejšie sa im znížil aj obsah cukru v krvi ako dobrovoľníkom, ktorí jedli šesťkrát.
„Počas režimu dvoch jedál denne pacienti za tri mesiace viac schudli, v priemere o 1,4 kilogramu viac ako v režime šiestich jedál,“ povedala pre agentúru ČTK vedúca štúdie Hana Kahleová z Centra diabetológie IKEM. „Tiež kontrola cukru v krvi sa zlepšila pri režime dvoch jedál denne, aj hodnoty inzulínu a hormónu glukagónu, ktoré regulujú cukor v krvi.“
Kľúčovým však bolo zloženie potravy. Jej obsah umožňoval rozdeliť stravu napríklad aj na dve porcie bez toho, aby sa rozkolísala hladina cukru v krvi.
Pacienti, ktorí sa dvakrát denne poriadne najedli, pritom nepociťovali hlad na rozdiel od tých, ktorý sa pri menších dávkach nikdy do sýtosti nenajedli.