Návod pre cukrovkárov: Dve jedlá denne

Konzumácia len raňajok a obeda môže byť pre cukrovkárov výhodnejšia ako konzumácia viacerých malých jedál.

(Zdroj: ILUSTRAČNÉ - SITA/AP)

PRAHA, BRATISLAVA. Na Slovensku má cukrovku druhého typu viac ako 350-tisíc ľudí. A toto číslo sa každým rokom zvyšuje. Jedným zo spôsobov boja proti tomuto ochoreniu by mohla byť strava dvakrát denne.

Tvrdí to štúdia lekárov z Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny v Prahe publikovaná v časopise Diabatetologia. Lekári v nej skúmali dve skupiny po 27 ľudí vo veku 30 až 70 rokov s cukrovkou druhého typu.

Počas dvanástich týždňov dávali obom skupinám stravu s rovnakou kalorickou hodnotou. Kým prvá ju mala rozdelenú na šesť jedál počas dňa, druhá dostávala jedlo len dvakrát – raňajky medzi šiestou a desiatou hodinou a obed medzi dvanástou a šestnástou hodinou.

Po dvanástich týždňoch prešli pacienti z oboch skupín na druhý stravovací režim. Tak lekári zistili, že tí, ktorí jedli dvakrát denne, schudli viac a výraznejšie sa im znížil aj obsah cukru v krvi ako dobrovoľníkom, ktorí jedli šesťkrát.

„Počas režimu dvoch jedál denne pacienti za tri mesiace viac schudli, v priemere o 1,4 kilogramu viac ako v režime šiestich jedál,“ povedala pre agentúru ČTK vedúca štúdie Hana Kahleová z Centra diabetológie IKEM. „Tiež kontrola cukru v krvi sa zlepšila pri režime dvoch jedál denne, aj hodnoty inzulínu a hormónu glukagónu, ktoré regulujú cukor v krvi.“

Kľúčovým však bolo zloženie potravy. Jej obsah umožňoval rozdeliť stravu napríklad aj na dve porcie bez toho, aby sa rozkolísala hladina cukru v krvi.

Pacienti, ktorí sa dvakrát denne poriadne najedli, pritom nepociťovali hlad na rozdiel od tých, ktorý sa pri menších dávkach nikdy do sýtosti nenajedli.

Doi: 10.1007/s00125-014-3253-5

Najčítanejšie na SME Tech


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  4. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  5. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  6. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Stanovisko Klubu pre Bratislavu k zákazu hazardu v Bratislave
  9. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  10. Mesto Medzev v Charte európskych vidieckych obcí
  1. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 12 488
  2. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 11 223
  3. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 6 332
  4. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 5 833
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 5 795
  6. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 5 583
  7. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 4 623
  8. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 4 548
  9. Jeden z najkrajších interiérov má Meridiana v Prievidzi 3 334
  10. Jarné prázdniny pri mori? 3 138

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop