LONDÝN, BRATISLAVA. Doteraz to boli iba pokusy na zvieratách, ktoré naznačili, že strava v tehotenstve môže ovplyvniť gény potomstva. Experimenty na myšiach napríklad preukázali, že strava matky mala vplyv na farbu srsti jej potomkov.
Výskum vedcov z Londýnskej školy hygieny a tropickej medicíny je však prvý, ktorý pozoroval zmeny priamo na ľuďoch.
Skúmanie tehotných žien
Lekári podľa štúdie publikovanej v magazíne Nature Communications sledovali 168 tehotných žien v Gambii. Práve tam totiž klíma vedie k veľkým rozdielom v strave počas suchých a daždivých období.
Približne polovica detí sledovaných žien bola počatá počas obdobia dažďov a približne rovnaký počet detí počas obdobia sucha. Lekári ženám odobrali krv, aby im zmerali úroveň živín, zatiaľ čo DNA ich detí analyzovali dva až osem mesiacov po ich narodení.
Zistili, že strava matiek ovplyvnila to, či sa určité gény u ich detí v počiatočnej fáze embryonálneho vývoja zapli, alebo vypli.
Dôvodom umlčania niektorých génov v tele mohol byť nedostatok kľúčových živín, najmä vitamínov B2, B6 a B12.
Sezónne zmeny
„Naše výsledky ukázali, že výživa matky pred počatím a na začiatku tehotenstva je dôležitá a má následky na zdravie budúcej generácie,“ povedala podľa BBC vedúca štúdie Branwen Hennigová. „Ženy by mali mať dobre vyváženú stravu pred počatím a počas tehotenstva.“
Lekári zistili, že sezónne zmeny v strave žien ovplyvnili genetickú výbavu ich detí, pretože niektoré z vitamínov boli k dispozícii len v určitých obdobiach roka.
Ženy, ktoré počali počas obdobia dažďov, pritom ovplyvnili gény svojich detí vo väčšej miere v dôsledku vyššej hladiny živín v tele.
Odborníci preto radia vyváženú stravu obsahujúca vitamíny rovnako ako pravidelné cvičenie.