LONDÝN, BRATISLAVA. Aká čokoláda je najzdravšia? Podľa vedcov horká a s ovocím. Najlepšie totiž reaguje so žalúdočnými baktériami do protizápalových zlúčenín, ktoré sú prospešné pre srdce.
Látky a tabletky
Črevné mikróby podľa štúdie vedcov z Lousianskej štátnej univerzity kvasia na horkej čokoláde do prospešných látok. Pridanie ovocia by podľa vedcov mohlo toto kvasenie ešte zvýšiť.
Odborníci to zistili pri testovaní kakaového prášku, ktorý obsahuje rovnaké antioxidačné zlúčeniny ako tmavá čokoláda. Štúdia je tak prvou, ktorá skúma účinky tmavej čokolády na rôzne typy žalúdočných baktérií.
„Ak sú tieto látky absorbované v tele, znižujú zápal kardiovaskulárnych tkanív, znižujú dlhodobé riziko cievnej mozgovej príhody,“ tvrdí podľa news.health.com vedúci štúdie John Finley z oddelenia potravinárskej vedy Lousianskej štátnej univerzity.
Druhý tím z amerického Národného inštitútu srdca, pľúc a krvi už plánuje otestovať čokoládové tabletky na srdcové choroby.
Konkrétne chcú z kakaa získať prospešné flavonoidy a vložiť ich do kapsúl. Ich účinky chcú skúmať na viac ako 18-tisíc dobrovoľníkoch, ktorým budú počas štyroch rokov podávať dve kapsuly denne.
Zdravo jesť a cvičiť
Niektorí vedci však upozorňujú, že výsledky nemusia automaticky znamenať, že by sme mali jesť priveľa čokolády.
„Aj keď sa flavonoidy nachádzajú v tmavej čokoláde, neznamená to, že ich môžeme získať z čokolády a myslieť si, že pomáhajú nášmu srdcu,“ povedal podľa BBC Christopher Allen z Britskej nadácie srdca. „Flavonoidy bývajú zničené spracovaním a kým sa čokoláda dostane do obchodu, získa pridané látky, akými sú cukor a tuk.“
Priveľa čokolády tak nie je pre človeka vhodné. Dôsledkom by mohla byť aj cukrovka druhého typu, ale aj riziko srdcového infarktu a mŕtvice. Dôležité tak je nezabúdať na stravu bohatú na ovocie a zeleninu a na aktívny životný štýl.