BIRMINGHAM, BRATISLAVA. Jedlo, ktoré je na zemi iba pár sekúnd, sa dá stále jesť aj bez vážnych následkov.
Potvrdzuje to výskum Aston University v Birminghame, ktorá skúmala presun baktérií stafylokoka a E. coli z rôznych typov povrchov na rôzne druhy jedál.
Koreláciu medzi časom jedla na zemi a výskytom baktérií dokázala séria testov s dĺžkou medzi troma až tridsiatimi sekundami.
Najnebezpečnejšie sú podľa výsledkov povrchy z tvrdého dreva, pričom najmenšiu šancu nachytať baktérie má jedlo spadnuté na koberec. Pri vlhkých jedlách je infekcia vysoko pravdepodobná.
Štúdia obsahuje aj prieskum, podľa ktorého si jedlo zo zeme dá 87 percent ľudí. Vedúci výskumu Anthony Hilton sa tomu odporúča výhýbať - aj napriek dosiahnutým výsledkom. Nikto totiž nevie, aké baktérie sa na danom povrchu práve nachádzajú.